SUBIECT DE SCANDAL – Mutilarea Bojdeucii lui Creangă. Se cer explicații

Ad imageAd image

Ministerului Culturii i-au fost solicitate avizele pentru restaurarea Bojdeucii lui Creangă. Președintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a trimis o solicitare către Ministerul Culturii pentru a primi documentaţia de avizare şi punctul de vedere al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Iaşi în cazul restaurării Bojdeucii lui Creangă şi a vedea cum a fost justificată emiterea unui punct de vedere favorabil în acest caz.

A fost trimisă și o solicitare către Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi, „în care cere prezenţa directorului acestei instituţii, Bobi Apăvăloaei, în Parlament, pentru a explica în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor cum a fost avizată această restaurare defectuoasă”.

„Casa părintească a lui Ion Creangă e monument istoric. Statul are obligaţia de a proteja patrimoniul tocmai împotriva ideilor trăsnite ale unora şi altora. Sunt zeci de oameni care depun munţi de documente şi aşteaptă cu lunile un aviz ca să-şi văruiască faţada şi să-şi instaleze o centrală termică într-o clădire-monument – şi sunt sigur că nu li s-ar permite să facă genul de termopanizare de la Bojdeucă. Cred că e cazul să aflăm cum s-a ajuns ca o direcţie judeţeană de cultură şi o comisie zonală a monumentelor să aprobe încălzirea prin pardoseală, gresia şi restul minunilor ‘moderne’ operate la Iaşi”, declară Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

Acesta a mai menționat că mutilarea Bojdeucii lui Creangă are toate datele unei fraude, fiind nevoie de o anchetă care să stabilească clar cum au fost obţinute avizele în acest caz.

„Din păcate, s-au răspândit în spațiul public informații care nu au nicio legătură cu realitatea din spatele proiectului. , , , . – , – , . Doar câteva exemple. Pentru geamuri s-a folosit sticlă artizanală. Tavanul și grinzile au fost restaurate, nu înlocuite. S-a înlocuit doar o parte a pardoselii, care era putrezită, cu același material ca cel inițial. Șița era, de asemenea, putrezită și a fost înlocuită cu șiță bătută manual de meșteri populari”, spune Costel Alexe, președintele CJ Iași.

FOTO Costel Alexe/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu