Numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit în ultimele cinci săptămâni pragul record de 26 de milioane, aproximativ 16% din forţa de muncă, în urma extinderii măsurilor de carantină pentru limitarea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, informează AGERPRES.
Departamentul american al Muncii a informat joi că numărul noilor cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a crescut cu 4,427 milioane săptămâna trecută, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel între 4,2 şi 5,5 milioane. În săptămâna anterioară, numărul cererilor pentru acordarea de alocaţii de şomaj a fost revizuit în scădere, la 5,237 milioane.
În timpul perioadei de boom care a început în 2010 şi s-a încheiat abrupt în februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă.
Deşi numărul americanilor care au depus cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj este în continuare ridicat, datele de săptămâna trecută reprezintă a treia scădere săptămânală consecutivă, sporind speranţele că s-a depăşit cea mai grea perioadă. Cel mai ridicat nivel, de 6,868 milioane de cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj, s-a înregistrat în săptămâna care s-a încheiat în 28 martie.
Economiştii estimează că în aprilie s-au pierdut 25 de milioane de locuri de muncă, după ce în martie au fost 701.000 de concedieri – cel mai semnificativ declin din ultimii 11 ani.
Preşedintele Donald Trump a decis săptămâna trecută că a venit momentul să „repornească America”, lăsându-i pe guvernatorii statelor să ia decizia relansării în funcţie de gravitatea locală a situaţiei epidemiologice.
O parte din state au început rapid să relaxeze regulile de distanţare socială. În statele aflate încă în carantină, protestele care cer relansarea economiei s-au înmulţit în ultimele zile.