- Publicitate -
Ad imageAd image

SUA erau ingrijorate de posibilul impact al cazului Teo Peter asupra relatiilor Washington-Bucuresti (Wikileaks)

Ad imageAd image

Cazul muzicianului roman Teo Peter – decedat in 2004, in urma unui accident auto in care a fost implicat un angajat al Ambasadei SUA la Bucuresti – ‘ar putea avea un impact asupra unor domenii de interes comun romano-americane, precum Irakul sau facilitatile militare de la Marea Neagra’, se aprecia intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Bucuresti din 16 noiembrie 2007, publicata luni de Wikileaks pe site-ul www.guardian.co.uk.

Redactata de ambasadorul de atunci al SUA, Nicholas F. Traubman, si expediata in regim de document clasificat, telegrama afirma ca dosarul Teo Peter a fost ‘o problema extrem de dificila inca de la inceput si ramane singura mare pata neagra in recentele relatii bilaterale’ dintre SUA si Romania.

In nota informativa, ambasadorul SUA atrage atentia asupra pericolului ca dosarul Peter sa reprezinte o piedica serioasa in calea eforturilor Washingtonului si a companiei Lockheed-Martin de a convinge Romania sa cumpere avioane de vanatoare F-16/JSF pentru a inlocui flotila de MiG-uri.

Totodata, se exprima ingrijorarea cu privire la efectul pe care tragicul eveniment ar putea sa-l aiba asupra „intereselor vitale” ale Washingtonului in Romania, printre care mentinerea trupelor romane in teatrele de operatiuni din Irak si dezvoltarea parteneriatului de securitate si aparare cu Bucurestiul.

Documentul precizeaza ca „oferta finala” de intelegere avansata de Armata SUA familiei lui Teo Peter, in valoare de 80.000 de dolari, ar putea avea „un semnificativ efect negativ asupra relatiilor romano-americane”, dar mentioneaza posibilitatea ca problemele de imagine legate de accidentul de masina din 2004 sa fie surmontabile.

Ambasadorul american se temea ca acest accident, dar si reactiile partii americane ce i-au urmat, ar putea avea urmari calificate drept grave, cum ar fi retragerea sub presiunea opiniei publice a trupelor romane din Irak.

In mesajul Ambasadei SUA de la Bucuresti se mai afimra ca anumiti politicieni anti-americani, fiind citat Bogdad Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor in acea perioada, dar si intregul Partid Liberal, ar putea incerca sa castige capital electoral pentru alegerile europarlamentare prin abordarea unui discurs antiamerican.

„Controversele cu privire la modul in care SUA s-au ocupat de acest caz ii vor pune pe cei mai apropiati prieteni ai nostri din conducerea Romaniei, inclusiv pe presedintele Basescu, intr-o pozitie politica foarte incomoda. Previzibil, Partidul Liberal si alte grupari politice care au nevoie de capital electoral pentru alegerile europarlamentare din 25 noiembrie (…) vor incerca sa acumuleze capital politic pe seama momentului, apeland la o retorica anti-americana”, scria Nicholas F. Taubman.

Teo Peter, fostul basist al trupei Compact, a murit pe 4 decembrie 2004, intr-un accident de circulatie provocat de seful puscasilor marini care asigurau protectia Ambasadei SUA, Christopher Van Goethem, in varsta de 31 de ani.

In 2006, printr-o decizie a unei instante din SUA, Van Goethem a fost considerat nevinovat in cazul acuzatiei de omor prin neglijenta. Apararea a reusit sa scoata in evidenta faptul ca procurorii nu au putut demonstra prezenta lui Teo Peter in taxi, ajutati de faptul ca politistul si angajatii ambulantei care au sosit la scurt timp dupa accident nu au fost citati ca martori.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu