Deficitul comercial al SUA a ajuns la un nivel record în februarie, activitatea economică s-a redresat mai rapid decât în alte ţări şi creşterea ar putea rămâne ridicată anul acesta, datorită măsurilor masive de sprijin, transmite Reuters, informează AGERPRES.
Departamentul american al Comerţului a anunţat miercuri că deficitul comercial a urcat cu 4,8% în februarie, până la nivelul record de 71,10 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 70,5 miliarde de dolari.
Importurile au scăzut cu 0,7%, la 258,30 miliarde de dolari, în timp ce importurile de bunuri au înregistrat un declin de 0,9%, la 219,10 miliarde de dolari. Scăderea reflectă mai degrabă presiunile cu care se confruntă lanţul de aprovizionare decât cererea internă redusă. Importurile de bunuri de capital au atins un nivel record, iar importurile de materiale şi produse industriale sunt la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018.
„Cargourile au fost forţate să ancoreze în afara porturilor Los Angeles şi Long Beach ports, unde vin aproximativ o treime din importurile de bunuri, deoarece porturile reuşeau cu greu să descarce mărfurile”, a afirmat Jay Bryson, economist şef la Wells Fargo Securities în Charlotte, Carolina de Nord.
În februarie, Statele Unite au înregistrat primul deficit de petrol din decembrie 2019, probabil din cauza preţului mai ridicat al ţiţeiului.
Exporturile au scăzut cu 2,6%, la 187,30 miliarde de dolari, iar exporturile de bunuri au înregistrat un declin de 3,5%, la 131,10 miliarde de dolari, pe fondul vremii nefavorabile din februarie.
Economia SUA ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 7%, cel mai rapid din 1984, după un declin de 3,5% în 2020, cea mai slabă performanţă din ultimii 74 de ani. FMI previzionează o expansiune a PIB-ului SUA de 6,4% anul acesta.