O reeditare anul viitor a alegerilor prezidenţiale americane din 2020, cu o cursă între actualul preşedinte democrat Joe Biden şi fostul preşedinte republican Donald Trump, ar fi una cu un rezultat strâns, relevă un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, în care fostul preşedinte republican are un uşor avantaj, informează AGERPRES.
Atât Biden cât şi Trump au vulnerabilităţi profunde care le-ar putea afecta rezultatul electoral. Actualul preşedinte democrat, în vârstă de 81 de ani şi care a fost observat adesea cu manifestări confuze, pierde popularitate din cauza situaţiei economice, a migraţiei ilegale care vine dinspre frontiera mexicană şi a infracţionalităţii în creştere.
De partea sa, Trump, în vârstă de 77 de ani, se confruntă cu o serie de dosare penale legate de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 şi de păstrarea unor documente clasificate după încheierea mandatului prezidenţial. Deşi este favorit în alegerile primare republicane, fostul preşedinte riscă să piardă din sprijinul popular dacă va fi condamnat până la alegerile din noiembrie 2024, susţine sondajul.
Conform acestui sondaj, efectuat în perioada 5-11 decembrie pe un eşantion reprezentativ de 4.411 cetăţeni americani, cu o marjă de eroare de 2%, Trump ar obţine 38% din voturi, Biden 36%, iar 26% dintre cei chestionaţi s-au declarat indecişi. Însă în sistemul electoral american bazat pe electorii din fiecare stat procentul de voturi obţinut la nivel naţional nu este întotdeauna relevant.
Acest avans procentual al lui Trump în faţa lui Biden ar creşte la 5% dacă în cursă ar intra şi Robert F. Kennedy Jr., relevă sondajul. Activist anti-vaccinist, nepotul fostului preşedinte american asasinat în 1963 a lansat propria sa campanie pentru o candidatură independentă, dar principala sa provocare este de a strânge semnăturile legale în fiecare dintre statele SUA. În secţiunea sondajului ce include şi candidatura sa, Robert F. Kennedy Jr. este cotat cu 16% din intenţiile de vot, Trump cu 36% şi Biden cu 31%.
Deşi al treilea candidat care a intrat în cursa electorală pe lângă cei doi candidaţi ai partidelor mainstream democrat şi republican nu a câştigat vreodată scrutinul, s-a întâmplat ca un astfel de candidat să încline decisiv balanţa în favoarea unuia dintre ceilalţi doi. Astfel, în 1992 candidatura lui Ross Perot l-a ajutat pe democratul Bill Clinton să câştige alegerile în faţa preşedintelui republican atunci în funcţie George H. W. Bush, iar la scrutinul din anul 2000 unii democraţi au pus pe seama candidaturii lui Ralph Nader înfrângerea democratului Al Gore în faţa republicanului George W. Bush.