Studiu de fezabilitate pentru a obține finanțare pentru autostrăzile din estul Maramureșului

Ad imageAd image
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a anunțat recent că “cele mai importante conexiuni pentru județul Satu Mare includ Drumul Expres și alte autostrăzi din Ungaria, precum și construirea Drumului Expres care va lega Satu Mare de Baia Mare. Am pregătit un studiu de fezabilitate pentru a obține finanțare pentru autostrăzile din estul Maramureșului și continuarea conexiunii cu autostrada de nord”.
După cum se știe, județul Satu Mare participă în calitate de partener într-un proiect de cooperare transfrontalieră, în cadrul Programului ENI CBC 2014-2020 Ungaria – Slovacia – România –Ucraina, intitulat “Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian region”. Parteneriatul este format din Autoguvernarea Județului Szabolcs-Szatmár-Bereg, UAT Județul Satu Mare, Consiliul Județean Maramureș, Administrația Regiunii Kosice din Slovacia, Direcția de Drumuri a Regiunii Transcarpatia și Asociația IARDI din Ucraina.

În 27 aprilie, la Satu Mare s-a desfășurat un workshop cu participarea reprezentanților tuturor partenerilor din cadrul proiectului. „Aceste investiții vor promova nu doar mobilitatea, ci vor crea și multe locuri de muncă. Avem un plan de mobilitate foarte bun, dar din cauza granițelor trebuie să ținem cont și de o serie de factori de risc. În cazul aderării la Schengen mobilitatea va fi mai ușoară, dar fără Schengen traficul dintre România și statele membre ale UE nu se va îmbunătăți”, a afirmat Pataki Csaba.

Consiliul Județean Satu Mare a anunțat că obiectivul general al proiectului MOBI îl constituie îmbunătățirea mobilității transfrontaliere a persoanelor și bunurilor pentru a crea o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport, în vederea optimizării serviciilor și infrastructurii de graniță în regiunile partenere. În cursul implementării proiectului, va fi elaborat un Plan de mobilitate al Județului Satu Mare precum și un Plan de mobilitate comun al regiunilor partenere.

Planul de mobilitate al Județului Satu Mare va fi un instrument de planificare strategică teritorială prin care se va corela dezvoltarea spațială a localităților cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor. În esență, acest plan va urmări crearea unui sistem de transport durabil, care să satisfacă nevoile comunităților din județ.
Bugetul total al proiectului este de 1.051.980 euro. Bugetul proiectului aferent Județului Satu Mare este de 70.000 euro din care contribuția nerambursabilă UE din fonduri ENI este de 63.000 euro, contribuția Guvernului României este de 3.500 euro, iar contribuția Consiliului Județean Satu Mare este de 3.500 euro.
Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu