Despre producția de materiale de construcție inovatoare, urmărind îmbunătățirea sănătății și bunăstării cetățenilor, s-a vorbit azi, 9 noiembrie, la sediul central al companiei Rustic Construct din Baia Mare. Oamenii de afaceri prezenți au putut afla că viitorul va fi al materialelor de construcții care nu poluează, care se pot obține ușor și care au o durabilitate mare. Au aflat că se poate folosi canepa, paiele, se pot face lucruri durabile din plante. Cu precizarea că potrivit legislației romanești nu pot fi folosite în construcții plantele care pot fi mancate.
Prezentarea făcută azi face parte din proiectul SPIRE, un proiect inedit despre care vom mai vorbi. Inițiatorii acestuia spun că proiectul va implica în mod direct cetățenii activi și va stimula antreprenoriatul local sustenabil, prin iLEU, care se vrea a fi un sistem virtual de recompense și plăți destinat încurajării comportamentelor orientate spre dezvoltare durabilă în oraș și susținerii implicării cetățenilor în proiect și, mai departe, pentru diverse beneficii și discount-uri la nivel local.
Am aflat astfel că există deja pe piață stofe din materiale bio (canepă, cartofi sau orez, dar și din banane se pot face multe). Biomasa se folosește deja în construcții – izolare acustică, anvelopare, pentru piese de mobilier și nu numai. Avem deja plăci de izolare realizate din canepă, la fel cărămizi de diferite dimensiuni. S-a vorbit despre întrebuințările date bambusului, care la noi ar putea fi înlocuit cu iulișca (Fallopia japonica), o plantă sălbatică comestibilă. Mai știm că planta este una a viitorului, avand și proprietăți calorice (energie calorică echivalentă cu a lemnului), fiind și un bun remediator al solurilor contaminate/degenerate.
Oamenii de afaceri din Maramureș au decis că o astfel de întrebuințare dată reziiduurilor obținute din diferite activități merită toată atenția, subiectul urmand a fi discutat și la următoarea întalnire a celor din AIM Maramureș.
Dragoș HOJDA