- Publicitate -
Ad imageAd image

Speranta pensionarilor a murit la Curtea Constitutionala – Magistratii au decis ca Legea pensiilor este constitutionala

Ad imageAd image

Legea privind sistemul unitar de pensii publice este constitutionala, a decis miercuri Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Judecatorii Curtii au respins astfel sesizarilor depuse de Partidul National Liberal si Partidul Social Democrat privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii pensiilor.

Dupa redactarea motivarii, Legea privind sistemul unitar de pensii publice merge la presedintele Romaniei pentru promulgare. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Curtea Constitutionala a reluat miercuri deliberarile in cazul sesizarilor depuse de Partidul National Liberal si Partidul Social Democrat privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

In 29 septembrie, Curtea Constitutionala a decis sa amane pentru 6 octombrie dezbaterile referitoare la Legea pensiilor.

La finalul dezbaterilor de atunci, unul dintre judecatorii CCR, Aspazia Cojocaru, a precizat ca s-au amanat discutiile, deoarece magistratii au nevoie de lamuriri atat in ceea ce priveste procedura de adoptare, cat si referitoare la problemele ce tin de fondul legii.

Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal au depus, in urma cu doua saptamani, sesizari privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit PSD+PC, dispozitiile Legii pensiilor vin in conflict cu prevederile art. 1 alin. (5) din Constitutie, coroborate cu cele ale art. 47 alin. (2) teza I din Legea Fundamentala, aducand grave atingeri dreptului fundamental de pensie.

In sesizarea PSD se arata ca, potrivit prevederilor art. 1 alin. (5) din Constitutie, „in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”, iar potrivit art. 142, alin. (1) din Legea Fundamentala „Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei”.

In solicitarea PSD+PC se mai sustine ca actul normativ incalca art. 67 din Legea Fundamentala, care prevede ca, in cazul adoptarii proiectelor de lege, „cvorumul constituie un element de constitutionalitate al procesului legislativ”, dar si prevederile art. 76 alin (1), potrivit caruia adoptarea legilor organice este conditionata de exprimarea votului unei majoritati absolute a parlamentarilor, adica jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor Camerei.

Contestatarii mai acuza faptul ca Legea pensiilor nu a primit avizul Comisiei pentru sanatate publica a Senatului si nici avizul Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor, desi in continutul actului normativ a fost remarcata modificarea listei cauzelor de incapacitate totala sau partiala de munca, ce consacra dreptul persoanelor de a beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

In sesizarea de neconstitutionalitate se mai sustine ca Legea pensiilor incalca art. 44 din Constitutie, care garanteaza dreptul la proprietate privata.

La randul sau, PNL a contestat procedura de adoptare si probleme de fond la Legea sistemului unitar de pensii. In ceea ce priveste problemele de fond, acestea fac referire la incalcarea articolului 15, alineatul 2 din Constitutie, privind principiul neretroactivitatii legii si articolul 44 din legea fundamentala, referitor la incalcarea dreptului de proprietate.

Potrivit PNL, nu a fost respectat nici articolul 47 din Constitutie, care face referire la principiul de trai decent si la pensie pe care statul trebuie sa le acorde cetatenilor sai.

In ceea ce priveste procedura de adoptare a Legii sistemului unitar de pensii, liberalii au indicat incalcarea articolului 76, alineatul 3 din Constitutie, privind modul in care se stabileste procedura de urgenta pentru initiativele legislative, articolul 69, alineatele 2 si 3 legat de procedurile prin care se poate legifera o lege in procedura obisnuita sau normala si articolul 61, alineatul 2, referitor la procedura de adoptare a unor prevederi finale.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu