ACTALIZARE ora 19.40 Magistratii Tribunalului Bucuresti au dat castig de cauza procurorilor DNA, care au prezentat-o pe Sorina Pintea in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Managerul Spitalului Judetean „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare poate sa conteste aceasta masura.
Revenim cu detalii. Ana AVRAM
Procurorii DNA – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 februarie 2020, a Sorinei Pintea, manager al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” din Baia Mare pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata, se precizeaza in comunicatul DNA, transmis astazi.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentantii unei societati comerciale, in doua transe, sumele de 10.000 de euro si 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentand un procent de 7% din valoarea unui contract de achizitie publica ce avea ca obiect “proiectarea si executarea lucrarilor de amenajare bloc operator-sala chirurgie cardiovasculara si toracica si spatii adiacente”, incheiat in anul 2019 de unitatea spitaliceasca cu societatea comerciala.
Concret, Pintea ar fi primit banii respectivi in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu ca manager si ordonator de credite. In data de 28 februarie 2020, dupa primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc in biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Procurorii i-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. Aceasta urmeaza sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
„Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, s-a mai precizat in comunicatul DNA, transmis astazi.
ZiarMaramures.ro