Soluție suedeză pentru stocarea temporară a deșeurilor în Maramureș

Ad imageAd image

În ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc vineri, 29 iunie, președintele Consiliului Județean Maramureș a făcut o trecere în revistă a evoluției Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județ, unul dintre cele mai importante și complexe proiecte derulate de administrația județeană.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor presupune gestionarea problematicii deșeurilor, de la momentul în care ele sunt aruncate de către populație, până la depozitarea lor într-o formulă finală. Acest sistem se construiește pe două componente: o componentă ce ține de colectarea deșeurilor și una ce ține de depozitarea lor. Fiecare dintre aceste componente a presupus organizarea unor licitații distincte, și prin urmare colaborarea cu operatori economici diferiți.

Județul Maramureș este singurul județ din România care a reușit să finalizeze toate licitațiile legate de identificarea operatorilor economici pentru colectarea selectivă a deșeurilor, în sudul județului aceste contracte fiind deja operaționalizate.

În municipiul Baia Mare procesul a debutat în luna decembrie a anului trecut, moment de la care a început să se extindă concentric. În toată această perioadă s-au împărțit pubele către populație, pentru a se facilita colectarea pe diferite fracții. În mediul rural există compostoare, prin intermediul cărora deșeurile menajere pot fi utilizate în alt scop, în gospodării. În nordul județului se întâmpină însă o problemă legată de preluarea efectivă a stațiilor de transfer de către operatorul de pe partea de depozitare, în speță Drusal. În cursul lunii iulie se așteaptă soluționarea acestei probleme, astfel încât operatorul responsabil de colectare să poată să onoreze contractul.

Dacă partea de colectare pare să intre în linie dreaptă, o problemă este întâmpinată în ceea ce privește obiectivul final al contractului, și anume componenta de depozitare. Ultima etapă a acestui sistem de gestionare a deșeurilor presupune depozitarea efectivă a acestora la celula de la Fărcașa, acest obiectiv având la rândul său două direcții. În primul rând este vorba despre asigurarea necesarului de echipamente, a stației de tratare mecanico-biologică și a celorlalte instrumente destinate prelucrării deșeurilor, iar mai apoi de construcția efectivă a celulei de depozitare. Blocajul principal intervine în ceea ce privește construcția celulei finale de depozitare, care ar facilita punerea în funcțiune a întregului sistem.

„Problema aceasta este deja cunoscută. A existat un amplasament nefericit ales la Fărcașa, prin decizia unui alt executiv, decizie care a născut opoziție din mai multe direcții. Personal nu am fost unul dintre susținătorii acestui proiect, dar din postura de președinte al Consiliului Județean Maramureș am preluat un proiect și am obligația să îl duc capăt, așa cum a fost el semnat cu Comisia Europeană. De la începutul mandatului am preluat un operator economic care nu a mai dorit să onoreze contractul, acesta fiind reziliat. Studiul de fezabilitate a fost făcut în perioada 2010, licitația mult subevaluată în anul 2014, iar contractul a fost semnat în anul 2015, pe o ofertă de 60% din valoarea deja mult subevaluată. A urmat o perioadă în care am refăcut studiile geotehnice pentru a pune bazele unui nou proiect. Au fost identificate foarte multe probleme, am avut nevoie de o expertiză de stabilizare a terenului. În anul 2019 expertiza ne-a fost furnizată, pe baza acesteia fiind organizată o nouă licitație și fiind alocați bani pentru stabilizarea terenului. În această perioadă ar trebui să se finalizeze lucrarea de stabilizare a terenului.”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș.

De asemenea, s-au alocat bani și de la Guvernul României pentru execuția celulei de depozitare și consolidarea întregului amplasament, iar odată ce va fi făcută licitația pentru restul de executat, întreg Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va putea fi operaționalizat. Până la acel moment, a fost nevoie de indentificarea unor soluții temporare.

Primele astfel de soluții au constat în construcția celor două platforme de la Teplița și Groși, acum trei ani de zile. Durata de viață a acestor depozite este de tot trei ani de zile, motiv pentru care se impune închiderea lor. Pentru a găsi o nouă soluție temporară, până la operaționalizarea celulei de la Fărcașa, s-a identificat o nouă tehnologie, o soluție suedeză care, în luna august va fi pusă efectiv în funcțiune în județul Maramureș. Aceasta presupune că deșeurile din întreg județul se colectează, se compactează și se înfoliază, după care se depozitează pe o platformă betonată, fără ca aceastea să aibă vreun contact cu mediul înconjurător. Nu se mai pune problema poluării olfactive sau a solului, nici măcar a creării vreunui disconfort vizual.

Șeful administrației județene a arătat că aceasta soluție temporară, implementată deja în multe state europene, ar plasa Maramureșul printre primele județe din România care adoptă o astfel de practică.

Pentru stocarea temporară a deșeurilor, în această formă, se poartă discuții cu Primăria Municipiului Baia Mare, renunțându-se la demersurile inițiate la Lăpușel. Potrivit președintelui Consiliului Județean Maramureș, în cel mai scurt timp va fi organizată o întânire cu administrația locală din Coltău, cu domnul deputat Apjok, dar și cu cetățenii comunei care, potrivit acestuia, urmează să primească o veste bună.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu