Solistul Phoenix, respins de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ce spune instituția

Ad imageAd image

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) este o instituţie întemeiată de George Enescu în 1920 şi este compusă din profesionişti în domeniul compoziţiei muzicale şi muzicologiei. Ea funcţionează pe baza unui statut şi a regulamentelor. Asta ar trebui să știe maramureșenii în primul rând și abia apoi faptul că instituția a dat reject unuia dintre cei mai cunoscuți artiști din România, care a condus o trupă care a scris istorie în rock-ul românesc. Și asta pentru …40 de sutimi.

„Cu privire la neadmiterea în UCMR a lui Nicolae Covaci, precizăm că se face o regretabilă confuzie între Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi UCMR-ADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, între drepturile patrimoniale de autor ale compozitorilor şi apartenenţa la o uniune profesională. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor.

Această din urmă activitate este desfăşurată de către o altă entitate, UCMRADA, Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, al cărui membru este şi domnul Nicolae Covaci, şi care-şi valorifică toate drepturile de autor în calitate de titular prin această instituţie. Dincolo de recunoaşterea calităţii de compozitor sau de succesul înregistrat de acesta, cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă exigenţelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor acestei uniuni şi votate în cadrul Adunării Generale.

În cazul tuturor candidaţilor care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior muzical, dobândirea calităţii de membru al UCMR este supusă condiţiei statutare constând în promovarea unui examen de admitere. În cazul domnului Nicolae Covaci, examenul a fost organizat şi notat ca atare în cadrul Biroului de muzică jazz/pop. Apartenenţa sau nu la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu priveşte şi nu afectează existenţa sau recunoaşterea calităţii domnului Nicolae Covaci de autor şi de titular de drepturi de autor”, arată instituția amintită.

Printre cei care i-au luat apărarea solistului Phoenix, se numără și maestrul Gheorghe Zamfir. Acesta a spus: „Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu