- Publicitate -
Ad imageAd image

Soarta Guvernului va fi decisa, miercuri, in plenul Parlamentului

Ad imageAd image

Motiunea de cenzura initiata de opozitie se va dezbate si se va vota miercuri, in plenul reunit al Parlamentului, reprezentantii puterii anuntand ca se vor abtine, in timp ce aceia ai minoritatilor au spus ca nu vor participa.

Liderii partidelor din arcul guvernamental au declarat ca decizia de abtinere de la votul motiunii nu a fost luata din teama, apreciind ca documentul nu are sanse sa fie adoptat. Mai mult, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a aratat ca democrat-liberalii nu se vor apropia de urne la votul asupra documentului. El a precizat ca nu vor fi luate masuri impotriva democrat-liberalilor daca ar vota motiunea, deoarece nu va fi cazul. Totusi, liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputatilor, Mircea Dusa, a afirmat, marti, ca opozitia a reusit, in cursul acestei zile, sa convinga trei parlamentari din arcul guvernamental, inclusiv de la PDL, sa voteze motiunea de cenzura.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a aratat ca opozitiei ii lipsesc, in prezent, patru voturi pentru ca motiunea sa fie adoptata.

Pe de alta parte, liderul PNL, Crin Antonescu, s-a declarat sceptic cu privire la sansele motiunii, sustinand ca exista o probabilitate de 55% ca aceasta sa nu treaca de plenul Parlamentului.Potrivit presedintelui liberal, acest lucru se petrece si din cauza faptului ca nu exista un acord al partidelor din opozitie in ceea ce priveste stabilirea unei alternative in eventualitatea ca motiunea de cenzura ar fi votata in Parlament. El a aratat ca liberalii care vor absenta sau nu vor vota motiunea vor fi exclusi din partid.

„Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara” a fost prezentata pe 20 octombrie in plenul reunit al Parlamentului. Semnatarii motiunii considera ca actualul Guvern trebuie sa plece din cel putin 10 motive, enumerand, printre altele, nerespectarea Programului de guvernare.

In text, semnatarii anunta ca „dupa caderea guvernului B.U.B.A”, PSD, PC si PNL, impreuna cu cei care li se vor alatura, doresc sa realizeze un guvern de criza, care sa-si asume doua obiective: stabilizarea societatii prin cateva masuri de urgenta si organizarea de alegeri anticipate in maximum 6 luni.

”Exista alternative la solutia dispretuitoare ‘fiecare sa se descurce cum poate, noi sa traim bine’, pe care o propune romanilor regimul politic Basescu-Udrea-Boc-Anastase”, se spune in document.

Potrivit articolului 113 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Astfel, pentru ca motiunea sa fie adoptata de Parlament, opozitia are nevoie de 236 de voturi.

PSD, PC si PNL au impreuna 213 parlamentari – grupul PSD+PC avand 45 de senatori si 95 de deputati, iar PNL 21 de senatori si 52 de deputati -, in timp ce arcul guvernamental beneficiaza, teoretic, de 248 de senatori si deputati. Potrivit listelor cu grupurile parlamentare, PDL are 50 de senatori si 124 de deputati, UDMR – 9 senatori si 22 de deputati, minoritatile – 18 deputati, in timp ce grupul mixt de la Senat are 10 membri, iar grupul independentilor la Camera numara 15 deputati.

La Senat mai exista doi senatori independenti neafiliati, iar la Camera Deputatilor – sapte deputati in aceeasi situatie, care ar putea opta pentru una dintre tabere.

In cazul in care aceasta motiune de cenzura, prima din aceasta sesiune parlamentara, va fi adoptata, Guvernul va fi demis, iar seful statului va convoca partidele pentru consultari in vederea desemnarii unui nou premier care sa formeze Executivul.

Daca motiunea de cenzura va fi respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu