Mii de slovaci intentioneaza sa demonstreze vineri impotriva coruptiei, la exact doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigatii Jan Kuciak si a logodnicei sale, Martina Kusnirova, si cu o saptamana inaintea alegerilor parlamentare din Slovacia, programate pentru 29 februarie, transmit TASR si DPA, informeaza AGERPRES.
La 21 februarie 2018, Jan Kuciak a fost ucis impreuna cu partenera sa de viata in locuinta lor din Bratislava, in timp ce jurnalistul lucra la o investigatie jurnalistica asupra legaturilor dintre guvernul slovac si mafia italiana.
Demonstratiile de vineri au fost prefatate in ajun de depunerea unei coroane de flori de catre parlamentari slovaci din opozitie in holul cladirii legislativului de la Bratislava.
Vicepresedintele parlamentului slovac Martin Klus, membru al partidului ‘Libertate si Solidaritate’, i-a invitat pe locuitorii Bratislavei sa participe la comemorarea de vineri ce are loc in Piata SNP. Klus a afirmat ca este pregatit sa poarte consultari cu celelalte partide pentru a declara 21 februarie zi comemorativa. ”Cred ca acest lucru ar fi mai mult decat potrivit tinand cont de gravitatea acestei chestiuni (coruptia, n.r.)”, a spus el.
La randul sau, fostul presedinte slovac Andrej Kiska, lider al formatiunii ‘Pentru popor’, a onorat joi memoria lui Jan Kuciak si a logodnicei sale. ”Parlamentul trebuie sa adopte o lege care sa declare 21 februarie zi comemorativa pentru Jan Kuciak si Martina Kusnirova”, a sustinut Kiska.
Ultimul articol al lui Jan Kuciak, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenti in Slovacia – printre care Antonino Vadala – si suspectati de legaturi cu mafia calabreza ‘Ndrangheta.
Investigatiile asupra afacerilor milionarului Marian Kocner, acuzat ca a comandat asasinatul, au dezvaluit o retea de coruptie care a functionat timp de cateva decenii in Slovacia.
Potrivit site-ului de stiri aktuality.sk, un fost militar, Miroslav Marcek, a recunoscut ca i-a ucis pe Kuciak si pe partenera acestuia. Miroslav Marcek si alti trei suspecti au fost inculpati in dubla crima si se afla in detentie incepand din octombrie 2018.
In aprilie 2018, Parlamentul European a condamnat ferm intr-o rezolutie asasinarea lui Jan Kuciak si a partenerei sale si au cerut o ”ancheta aprofundata, independenta si internationala”. Ulterior, in ianuarie anul trecut, PE a lansat programul de training ‘Jan Kuciak’ adresat jurnalistilor de investigatie.