- Publicitate -
Ad imageAd image

SLI Maramureș: Personalul didactic auxiliar beneficiază, din nou, de spor de stabilitate

Ad imageAd image

Deoarece la începutul anului 2018 sporul de stabilitate a fost tăiat în mod abuziv, Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM) a solicitat instanței de judecată repunerea în plată a acestuia, în cuantum de 15% din salariul de bază, cum prevede legea, precum și plata diferențelor de drepturi salariale dintre drepturile salariale efectiv încasate și cele cuvenite ca urmare a neacordării sporului de stabilitate pentru personalul didactic auxiliar cu funcție de conducere (ex: contabil-șef, secretar-șef) începând cu luna când a fost tăiat.

Dosarele introduse pe rolul Tribunalului din Maramureș au fost respinse de instanța de fond, dar, ulterior, sentințele pronunțate de Tribunalul Maramureș au fost atacate cu apel la Curtea de Apel Cluj. Instanța de apel a admis cererile noastre, iar deciziile pronunțate sunt definitive. În acest moment, avem hotărâri judecătorești favorabile, în ceea ce privește repunerea în plată a sporului de stabilitate, pentru următoarele unități de învățământ: Liceul Tehnologic „Traian Vuia” Tăuții-Măgherăuș, Liceul Borșa, Colegiul Tehnic „C.D. Nenițescu” Baia Mare și Școala Gimnazială „George Coșbuc” Baia Mare”, explică Ioana-Simina Prodan, consilier juridic SLI MM.

Pentru categoria de personal didactic auxiliar, SLI MM a obținut, tot prin hotărâre judecătorească definitivă, diferența dintre drepturile salariale achitate și drepturile cuvenite prin aplicarea la salariul de bază actual a majorării de 10% pentru personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv (CFP).

Amintim că pentru personalul auxiliar, SLI MM a mai câștigat, prin hotărâri judecătorești definitive, acordarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare pentru perioada 2015-2018, urmând să intentăm noi acțiuni în instanță pentru anii 2018-2021, în condițiile în care persoanele îndreptățite (personal didactic auxiliar și nedidactic, personal didactic de conducere și personal didactic care își desfășoară activitatea în laborator) îndeplinesc condițiile stabilite de HG nr. 34/ 2018 și HG nr. 569/ 2017 și dețin buletine de determinare/ expertizare emise de autoritățile abilitate”, adaugă Ioana-Simina Prodan, consilier juridic SLI MM.

În contextul în care din unitățile de învățământ sunt semnalate constant disfuncționalități privind salarizarea, SLI MM reamintește că se implică permanent astfel încât drepturile propriilor membri să fie respectate și acordate conform legii, iar în caz contrar acționează prompt pentru recuperarea lor, inclusiv pe cale juridică.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu