SITUAȚIE GRAVĂ – Maramureșu-i plin de gunoaie (FOTO)

Ad imageAd image

Zilnic avem activități de strangere a gunoaielor în toate localitățile județului nostru, totul sub umbrela campaniei derulate de Ministerul Mediului, Curățăm Romania. Autoritățile locale, alături de voluntari, strang zilnic sute de saci de deșeuri de prin păduri, de pe marginea drumurilor, de pe malurile apelor și parcă nu se mai termină de adunat gunoaiele. Atat de gravă este problema. Aceste activități de ecologizare ne arată cat de multe gunoaie zac aruncate prin tot județul.

Ca și exemplu, o simplă plimbare prin localitățile județului îți arată cat de răi sunt oamenii cu mediul înconjurător și la cată batjocură este supus acesta. Ca și exemplu, nu mai puțin de 103 saci de deşeuri au fost colectate recent de 7 voluntari ai Primăriei Băiuţ împreună cu 17 angajaţi din cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, în perioada 27-28.04.2022, din zona drumului forestier şi auto Poiana Botizii, lizieră pădure, zona drumului judeţean Strâmbu Băiuţ şi maluri Râu Lăpuş. La acestea adăugăm alte cantități colectate de pe malurile apelor.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluții concrete: „În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât și la nivelul specialiștilor din România și Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluții pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deșeuri transportate din râurile din România către Ungaria”.

„Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menține râurile curate. Astfel specialiștii de la Apele Române au dezvoltat o soluție integrată pentru eliminarea deșeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul țării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcțiune primul colector de deșeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crișului Repede. Alte patru colectoare de deșeuri vor fi instalate anul acesta din totalul de zece astfel de sisteme.

La propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiția abandonării deșeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice și 70.000 de lei pentru persoane juridice. Am inițiat campania Curățăm România! pentru că dorim să schimbăm modul în care factorii de decizie și cetățenii se gândesc la gestionarea deșeurilor. În primele săptămâni ale campaniei Apele Române au organizat maim ult de 300 de acțiuni de ecologizare prin care au adunat mai mult de 131 de mii de kilograme de deșeuri de pe cursurile râurilor. Lucrăm la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare prin care încurajăm ca ambalajele să fie returnate în magazine și să ajungă ulterior la reciclare”,a  spus Barna.

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu