Controalele care vizează pe cei care obțin bani frumoși din activități specifice mediului online demarate anul trecut de ANAF vor continua și în acest an. Și în Maramureș avem destui artiști locali care își oferă serviciile muzicale pe la diferite evenimente, nunți sau botezuri și obțin venituri substanțiale din această activitate. ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și verifică veniturile obținute din acest gen de activități, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube), sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.
Anul trecut, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au depistat 35 de persoane au obținut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis să le declare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.
Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată anul trecut a fost de 2,11 milioane lei, bani obținuți în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conținutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.
Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice mediului online pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.
Sunt artiști în Maramureeș care spun că ceea ce face ANAF este absolut normal. Ionuț Teudan: „Mi se pare foarte, foarte ok toată această treabă, cu controalele ANAF. Toate trupele sau toți artiștii ar trebui să aibă o firmă sau intreprindere individuală sau AF, un mod prin care să plătească statului dările către stat, deoarece se câștigă niste bani frumoși și ar trebui justificați”.
„Pe de altă parte sunt foarte nemulțumit de stat pentru că nu avem nici un ajutor din partea lui. Eu, având SRL și facturând in fiecare lună cel puțin 10000 de lei din prestări servicii artistice, în perioada pandemiei nu am primit niciun ajutor din partea statului. ANAF-ul ar trebui să-și facă datoria și să verifice evenimentele, de la meniuri, muzică, până la aranjamente, foto, video. Așa s-ar mai treiera neghina din Horeca și ai putea obține un preț corect pentru serviciile prestate. Am o cameră video și mă apuc sa filmez la nunți pe 2 lei. Sau acum m-am apucat de cântat, cunosc 10 melodii și mă duc să cânt la nuntă”, adaugă Ionuț Teudan.
Dragoș HOJDA