Sfinxul din Maramureş. Misterele Capului de dac care veghează din Cheile Tătarului

Ad imageAd image

„Puţini sunt cei care ştiu că în judeţul Maramureş a fost descoperit acum câţiva ani fratele Sfinxului din Bucegi. Atracţia turistică a fost descoperită absolut întâmplător de către un ecologist din Baia Mare.

Ilie Tudorel a reuşit în anul 2009 să descopere absolut întâmplător Sfinxul Maramureşului. El a declarat, pentru Adevarul, că acel chip uman nu se poate vedea decât dacă îl priveşti dintr-un anumit unghi.

„Putea să îl descopere orice persoană care ar fi mers într-o excursie în Cheile Tătarului. Dacă veţi urmări toţi aceşti sfinxi veţi vedea că sunt nişte conglomerate de stâncă care au suferit transformări în urma procesului de îngheţ şi dezgheţ. Sfinxul din Bucegi se potae vedea doar dintr-un anumit unghi. Acel efect de figură umană. Exact aşa l-am descoperit şi eu. Am fost într-un unghi anume şi acolo l-am descoperit în anul 2009. Era luna august.

L-am promovat în cadrul unui proiect mai amplu deoarece tot traseul Cheilor Tătarului, care sunt singurele chei de andezit din România şi andezitul este o rocă foarte dură care este foarte greu să fie modelată de către apă. Vă daţi seama ce forţă a putut avea apa pârăului Tătaru ca să modeleze acel chip uman. Este cu atât mai mai valoros totul. Acele chei, atunci când se va termina Barajul Runcu, vor fi sub apă şi eu am făcut cartarea cheilor, am fotografiat metru cu metru aceste chei ca să rămână o lucrare documentată”, a declarat, pentru Adevarul, Ilie Tudorel.

Mai multe pe dir.org.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu