Sfaturi pentru a putea dormi vara fara aer conditionat

Ad imageAd image

Aproximativ 20% din populatia globului de tulburari ale somnului in perioada de vara, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In vreme de canicula, mortalitatea in randul persoanelor cu varste de peste 75 de ani creste cu 20,1 la suta cu fiecare grad care depaseste maxima diurna de 36 de grade Celsius.

Cand temperaturile sunt sufocante noaptea, cearceaful se lipeste de corp, pijamaua devine reavana, iar aerul lipseste. Caldura ne impiedica sa dormim. Prima reactie: sa dam drumul la aer conditionat, daca avem instalatie de climatizare. Insa de multe consumul de curent ne face sa ne razgandim si sa oprim pana la urma aparatul.

Este oare posibil sa dormim vara fara aer conditionat? Potrivit traditiei, da. In Egiptul antic oamenii stropeau lenjeria de pat pentru a dormi mai bine si a combate valul de caldura. Exista insa si cateva trucuri mai moderne. Cearceafurile din bumbac se pot pune intr-o punga de plastic si lasate cateva minute la frigider sau in congelator. Nu se vor mentine reci toata noaptea, dar ne vor ajuta sa adormim. Ori se poate umple termoforul (recipient plat din cauciuc care iarna se umple cu apa calda) cu apa rece pentru a raci de data aceasta patul, relateaza ziarul spaniol El Pais, titrat de Agerpres.

Ventilatorul se poate plasa in dreptul geamului pentru a nu lasa aerul cald sa intre in camera. Sau in dreptul paletelor se plaseaza un bol cu gheata sau cu apa foarte rece pentru ca jetul de aer sa fie mai proaspat. Un cearceaf umed plasat in fata geamului ar putea fi de asemenea de ajutor

Importanta este si pijamaua, care trebuie sa fie cat mai lejera. Persoanele care prefera sa doarma dezbracate o pot face. Este o chestiune de obisnuinta. Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, 57% din persoanele care dorm goale sunt mai fericite in relatiile de cuplu.

Se pot aplica comprese cu apa nu foarte rece in zonele mai sensibile precum gatul, coatele, calcaiele sau in spatele genunchilor. Cand este cald cel mai bine este dormi singur in pat. Daca se doarme alaturi de cineva caldura corporala creste, iar lenjeria de pat devine insuportabila, potrivit site-ului dormir.org.es, dedicat tulburarilor de somn.

Un dus cu apa calduta inainte de culcare va reduce temperatura corporala. Sunt multi cei care sustin ca un dus cu apa rece produce o senzatie rapida de bine. Este insa vorba de o senzatie de moment, avand in vedere ca organismul consuma energie, iar in final vom simti mai rau caldura din camera. Picioarele trebuie sa fie mentinute reci, deoarece caldura intra prin extremitati. Trebuie bine spalate inainte de culcare si sa tinute descoperite in timpul somnului.

O cina usoara, cu salata, este de asemenea de ajutor. Trebuie evitate cu orice pret mesele copioase inainte de culcare, care obliga corpul sa produca un surplus de caldura pentru a putea fi digerate. O mancare de legume, un iaurt sau o salata sunt perfecte pentru serile de vara. Și mai ales, aminteste OMS, beti multa apa. Corpul are nevoie de apa pentru a evacua caldura.

Stingeti complet luminile si aparatele electrocasnice. Nu trebuie lasate in stand by: consuma curent si emana caldura. Inlocuiti becurile incandescente cu cele fluorescente compacte: produc aceeasi lumina dar folosesc a cincea parte din energie si emana mai putina caldura.

Daca puteti, dormiti in aer liber. Puteti instala un pat pliant pe balcon, sau un hamac. Dormiti in apropierea unui lac sau a unei ape curgatoare si transformati o noapte caniculara intr-o aventura, recomanda El Pais.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu