Azi, aproape 1 milion de romani isi aniverseaza onomastica de sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, din cei 950.715 de romani care isi sarbatoresc onomastica, 759.886 sunt barbati, majoritatea acestora purtand numele de Gheorghe / Ghiorghe (589.215).
Alaturi de acestia, vor sarbatori si cei care poarta numele de George (141.472), si Gheorghita / Ghiorghita (24.109). Dintre femeile sarbatorite in aceeasi data, cele mai multe poarta numele de Georgeta (137.430), alaturi de care vor petrece si persoanele cu nume de Gheorghita / Ghiorghita (37.911), Geta (14.941). Cei mai putini dintre sarbatoriti poarta numele de Ghita (5.090) la barbati si Ghita (547) la femei.
Traditia ortodoxa spune ca Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman. La varsta de 30 ani, Sfantul Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. El s-a ridicat impotriva hotararilor anti-crestine ale Consiliului de la Nicomedia (303), ceea ce i-a adus persecutii din partea lui Diocletian.
A fost chinuit in cele mai cumplite chipuri, otravit si mai apoi decapitat. In secolul al VIII-lea, acesta a devenit protectorul armatelor anglo-saxone. In timpul cruciadelor, importanta sa a crescut si mai mult, existand relatari cum ca Sfantul Gheorge a asistat la lupta de la Antioh, din 1098.
Insemnele Sfantului Gheorghe au fost introduse de Richard Inima de Leu, iar crucea sa (rosie pe fond alb) a aparut pentru prima data ca steag al corabiei „Lyme Regis”, in 1284. Steagul actual al Angliei (Union Jack) are la origine crucea Sfantului Gheorghe.
In credinta populara, Sfantul Gheorghe este asociat adesea cu omorarea balaurului. Aceasta legenda dateaza din secolul al XII-lea si una din variantele sale este „Legenda Aurea”.