„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea atât de frumos Lucian Blaga. Tot de acolo poate veni și salvarea noastră, afirma senatorul PMP de Maramureş, Severica Covaciu.
În condiţiile în care accesul populaţiei la anumite produse de larg consum este limitat, senatorul maramureşean propune anumite măsuri ce trebuie luate pentru sprijinirea producătorilor autohtoni.
„Trăim cu toții vremuri grele pe care nu ni le-am imaginat vreodata. Virusul nemilos ne-a izolat în case. În această situație, în opinia mea primele doua elemente de interes major spre care își îndreaptă atenția cei mai mulți români sunt SANATATEA și HRANA.
De modul în care se va gestiona și se va asigura hrana populației vom traversa aceasta pandemie fara a se crea panica sau psihoza generala. Cei care ne pot salva în această perioadă și pentru care trebuie luate de urgență masuri pentru stimularea, încurajarea și facilitarea producerii de hrana, sunt pe lângă marii producători si procesatori din industria alimentara autohtona și micii fermieri, țăranii, agricultorii, apicultorii, micii crescători de animale.
Este deja primăvară și pământul trebuie cultivat.
Nu putem sta cu toții în casă și cu siguranță printre primii care vor ieși sunt acești oameni pe care glasul pământului îi cheamă.
Din acest motiv consider că se impune luarea de urgență a unor măsuri concrete în sprijinul celor care produc HRANA.
Măsuri organizatorice:
▪️Asigurarea transportului imputurilor pentru aricultura, semințe, pesticide, fertilizatori, piese de schimb utilaje agricole la poarta fermierului.
▪️Asigurarea de echipament de protecție pt fermieri.
▪️Prelungirea tuturor autorizațiilor, certificatelor pt comercializare a producătorilor agricoli până la sfârșitul anului ▪️Liber vânzării produselor agricole și zootehnice la poarta fermei.
▪️Identificarea producătorilor locali, persoane fizice sau juridice, a capacității lor de producție și livrare a stocurilor existente pe tipuri de produse in vederea întocmirii unei baze de date la nivel de Prefectura.
▪️Identificarea unor spații de depozitare in vederea colectării de la producătorii locali si distribuția apoi către magazinele de profil și dotarea acestor spatii cu strictul necesar acestei activități.
▪️Implementarea unei platforme on- line având ca scop sa faciliteze comertul de fructe, legume și alimente proaspete între producători și consumatori.
Măsuri fiscale:
▪️Scutirea de la plata impozitului aferent anului 2020 pe:
-terenul agricol,
-utilaje agricole,
-clădiri folosite in scopul creșterii animalelor depozitarii sau procesării produselor agricole
-pe venitul obținut din activitatea agricola,
pentru toți producători și procesatori din domeniu.
▪️Subvenționarea motorinei și a energiei electrice pentru agricultura.
▪️Acces liber fără taxă la piețe a producătorilor locali.
▪️Subvenții majorate la nivelul european pentru toate categoriile din agricultură și acordarea lor în avans in scopul executării lucrarilor de primavara.
▪️Subvenționarea primei asigurărilor agricole pentru toate tipurile de culturi (vegetal, vii, livezi, legume in camp sau in sere/solarii, zootehnie) atât pentru persoane fizice cât și juridice din agricultură.
▪️Subvenționarea achiziției de utilaje agricole mici (motocositori, motocultoare, instalații de muls)
Măsuri legislative:
▪️Reactivarea Camerelor Agricole prin Ordonanța de Urgență și finanțarea acestora pentru începerea activității.
Camerele Agricole ar rezolva cele mai multe din problemele pe care le întâmpină acum fermierii: asigurare imputuri, preluare și valorificare producție, consultanta economica, juridică, întocmire proiecte și acordare subvenții.
▪️Renunțarea la unele măsuri exigente menite a îngrădi activitatea de creștere și înmulțire a porcului in gospodăriile populatiei și măsuri pentru stimularea creșterii a cat mai multe animale in gospodăriile proprii.
▪️Măsuri legislative pentru stimularea angajării în agricultura și atragerea unui număr cât mai mare de români întorși in tara de a incepe o activitate în domeniul agricol”. – Senator PMP Severica COVACIU