La începutul lunii martie, Guvernul, prin ministrul Energiei, Virgil Popescu, dădea asigurări, verbale, evident, că prețurile carburanților nu vor crește. Că imensele cozi create la benzinăriile din întreaga țară sunt rezultatul unei psihoze și nu trebuie să ne îngrijorăm. Iată că după doar trei luni, la prețul carburanților s-au mai adăugat 2 lei, motorina trecând de 9 lei, iar benzina fiind aproape la același nivel. Doar în ultima lună, un plin mediu de 50 litri s-a scumpit cu 30 de lei.
Acum, este cât se poate de limpede faptul că Executivul nu a făcut altceva decât să liniștească masele agitate, fără a avea un argument economic solid în a susține ideea că prețurile nu vor crește. E drept, nu au explodat peste noapte, dar s-au mărit cu peste 25%, în trei luni. Totuși, Guvernul e impasibil în fața acestei situații, refuzând a aplica măsuri de reducere a prețului carburanților și a opri pe cât posibil valurile inerente de scumpiri pentru restul produselor și serviciilor.
Senatorul USR Maramureș, Dan Ivan, afirmă că Executivul trebuie să intervină, pentru a limita scumpirile și a aduce prețul carburanților la un nivel acceptabil.
”Nu mai puțin de 39% din sumele plătite pentru benzină, respectiv 36% din cele pentru motorină merg către bugetul de stat, în contul TVA și al accizelor. Eliminarea acestora ar duce la un preț de 5-6 lei pentru litrul de carburant. Sigur, impactul bugetar ar fi foarte mare, statul având mai puțini bani în visterie, dar efectele pentru economie, la modul general, ar fi net pozitive. Nu trebuie să fii un mare specialist în ale cifrelor pentru a realiza cât de importantă este limitarea scumpirilor și reducerea prețului benzinei și motorinei.
Din păcate, nu remarc nicio reacție a Guvernului în acest sens. Mai degrabă, vedem declarații contradictorii ale miniștrilor, ceea ce ne arată o totală ignoranță față de o problemă pentru care în majoritatea celorlalte state europene s-au luat măsuri încă de acum 3-4 luni. Dacă statul nu va interveni ferm în această privință și va asista impasibil la creșterea prețului carburanților, toată economia va fi afectată grav, iar populația va avea și mai mult de suferit”, declară senatorul Dan Ivan.
Anunțată inițial de premierul Nicolae Ciucă, eliminarea accizelor la carburant nu a mai venit, guvernul liberal motivând decizia cu faptul că ieftinirea benzinei și motorinei i-ar ajuta pe cei care conduc mașini ce consumă mult și nu pe cei ce au mai mare nevoie. Specialiștii în economie sunt de altă părere, afirmând că prețul carburanților influențează prețurile tuturor produselor și serviciilor, iar scumpirea celor dintâi duce la pierderea puterii de cumpărare a populației.