SEMNE DE ÎNTREBARE – Spitalul Județean, lăsat fără al doilea aparat de radioterapie

Ad imageAd image

Cea mai mare unitate spitalicească din județ ar fi urmat să primească un al doilea aparat pentru radioterapie, după primul care a venit la spital pe vremea când ministru al Sănătății era fostul manager al Spitalului Județean,  ec. Sorina Pintea. În aprilie 2019 era inaugurat centrul național de radioterapie din cadrul Spitalului Județean. Numai că se pare că lucrurile s-au schimbat între timp. Nu se știe când va veni acest al doilea aparat, mai ales că în el își pun speranța mulți bolnavi de cancer din întreagă zona de Nord Vest a României.

La Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare era inaugurat în 2019 un centru național de radioterapie, primul din cele 8 centre naţionale care sunt dotate cu echipament pentru radioterapie, printr-un împrumut de la Banca Mondială. Dacă Ministerul Sănătății a decis ca Baia Mare să nu mai fie în lista de priorități, rămâne de văzut. Vă reamintim că în cadrul Proiectului privind Reforma sectorului sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, finanţat printr-un împrumut de Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii a semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a 8 centre naţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Galaţi, Constanţa, Craiova. Centrele sunt dotate cu echipamente care oferă soluţii complete de asigurare a tratamentului necesar pentru pacienţii care au nevoie de radioterapie, respectiv accelerator linear medical, Computer Tomograf Simulator, system de planificare tratament şi conturare, sistem de înregistrare şi verificare, sistem de imobilizare, sistem de dozimetrie.

Ec. Sorina Pintea declara atunci că unitatea spitalicească  are „şi spaţii la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar şi aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe şi moderne ale unei radioterapii de secol 21”. Doar că acest al doilea aparat nu mai vine. Deocamdată.

„Decizia o ia Ministerul Sănătății, nu o luăm noi. Avem deja un aparat de doi ani de zile, e funcțional, dar mai urma să primim unul. Unul nu vine anul acesta, dar s-ar putea să vină anul viitor. Trebuiau să vină două astfel de aparate. Unul nu știa nimeni când va veni, că va veni anul acesta sau anul viitor. Noi suntem pregătiți pentru două. Decizia o ia Ministerul Sănătății, că ei o făcut licitația, nu noi, în funcție de nevoile din țară. Probabil că ei o decis să îl dea la Craiova, iar la noi să vină la anul. Nu aș putea spune că această decizie ne încurcă în vreun fel, în sensul că noi putem face până la 1200 de ședințe de radioterapie pe lună. Nu toate cancerele necesită radioterapie. Sunt unele care sunt rezistente, unele forme de tumoră canceroasă. Oricât ne-am dorit noi acest aparat, dacă alții au decis altceva, atunci așa va fi”, ne-a spus Vasile Pop, director medical al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.

Dragos HOJDA

 

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu