- Publicitate -
Ad imageAd image

Seful ANOFM: Romanii nu se vor intoarce acasa numai pentru salariu; trebuie purtate discutii cu patronatele si marii angajatori

Ad imageAd image

Romanii din diaspora se vor intoarce acasa nu numai pentru salariu, ci vor predictibilitate in ceea ce priveste nivelul de trai, a declarat, sambata, la Antena 3, Emanuel Victor Picu, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), informeaza AGERPRES.

„Romanii se vor intoarce acasa nu numai pentru salariu. Oameni nu se intorc sa lucreze in Romania daca nu stiu exact la ce se intorc. In momentul acesta, ANOFM are inscrise locurile de munca pe site, exista o baza de date. Ideea este sa venim mai mult catre zona aceasta de consiliere si sa mergem pe zona de mediere dintre angajator si angajat, nu doar sa transmitem printr-un site anumite locuri de munca.

Eu cred ca este foarte important ca aceste discutii care se vor face sa se faca in mod concret intre partenerii sociali, cu patronatele, cu marii angajatori, pentru ca romanii care se intorc in tara sa se intoarca pentru o perioada lung de timp si sa aiba o predictibilitate in ceea ce priveste locurile de munca in tara. Aici (in Romania, n.r.) vorbim si despre conditiile de trai, de conditiile sociale – sistemul de sanatate, sistemul de educatie. Foarte multi dintre cei care sunt plecati au copii care sunt deja incadrati in sistemul educational de acolo, intr-un sistem de sanatate foarte bine pus la punct”, a spus Picu.

Acesta a mentionat ca discutii generale pe subiectul atragerii romanilor din strainatate sa revina in tara au demarat recent.

„Ieri (vineri, 31 ianuarie 2020, n.r.) au inceput niste discutii la nivel general, nu s-a discutat concret despre Marea Britanie. Exista o fereastra de oportunitate pentru Marea Britanie, dar masurile aplicate trebuie sa fie aplicate pentru toti romanii, nu numai pentru cei din Marea Britanie”, a afirmat seful ANOFM.

Un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), publicat la jumatatea anului trecut, arata ca trei sferturi (75%) din declinul populatiei Romaniei, intre anii 2000 si 2018 (de la 22,4 milioane la 19,5 milioane), a fost cauzat de emigrare, diaspora romaneasca fiind a cincea cea mai mare din lume.

Potrivit documentului, intitulat ”Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” (Talent in strainatate: o recenzare a emigrantilor romani), in 2015-2016, un numar de 3,6 milioane de persoane nascute in Romania (17%) traiau in tarile OCDE, dintre care 54% erau femei.

Intre 2000-2001 si 2015-2016, numarul emigrantilor romani a crescut cu 2,3 milioane. Italia, cu aproape o treime din populatia emigrantilor romani (peste un milion), a fost tara gazda lider, urmata de Germania (680 000) si Spania (573 000).

In ceea ce priveste numarul si locurile de emigrare, documentul detaliaza ca emigrantii din Romania au reprezentat cel de-al saselea cel mai mare grup de emigranti in tarile OCDE in 2015-2016 si cel mai mare grup de emigranti din regiunea vecina a Romaniei. Intre 2000-2001 si 2015-2016, numarul acestora a crescut cu 2,3 milioane pana la 3,4 milioane. Cea mai mare parte a acestei cresteri (1,1 milioane de emigranti) a avut loc intre 2005-2006 si 2010-2011.

Compozitia demografica a emigrantilor romani a evoluat: in timp ce ponderea femeilor a ramas stabila la 51%, un proces de intinerire poate fi observat in randul emigrantilor, peste 90% dintre ei avand varsta de munca.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu