Județul Maramureș a găzduit, în perioada 8-10 iunie 2023, ședința Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR). Peste 25 de reprezentanți din regiunile de frontieră din Europa au participat la lucrările Comitetului Executiv în cadrul căruia au fost prezentate și activitățile Județului Maramureș în gestionarea și sprijinirea refugiaților din Ucraina.
Președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan, în calitate de membru în Comitetul Executiv al AEBR a subliniat importanța evenimentului pentru Maramureș: „o mare onoare pentru mine să găzduiesc Comitetul Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră, o asociație care de 52 de ani susține întărirea legăturilor dintre cetățenii aflați în regiunile de frontieră. Maramureșul este membru în Comitetul Executiv al AEBR și din această poziție susțin constant proiectele care pot aduce dezvoltare județului nostru.”
Pe agenda întâlnirii s-au aflat chestiuni organizatorice de interes, schimburi de informații despre consecințele războiului din Ucraina asupra cooperării teritoriale europene, implicații generale pentru CBC la frontierele externe ale UE și IPA, cazurile particulare ale frontierelor externe cu Federația Rusă și regiunile de pe ambele părți ale frontierei UE-Ucraina, prezentări și discuții cu privire la implementarea noilor programe și închiderea celor vechi, fonduri pentru proiecte mici și alte probleme europene de interes pentru regiunile de frontieră.
În contextul ședinței Comitetului Executiv s-a discutat și despre proiectele transfrontaliere. Cele implementate de către CJ Maramureș au fost prezentate de Claudia Breban, directorul Direcției Dezvoltare și Implementare Proiecte. Membrii AEBR au apreciat informațiile și au vizitat Centrul de terapii alternative „Althera”, un centru unic în România, dezvoltat în parteneriat cu vecinii noștri din regiunea Ivano-Frankivsk, din Ucraina.
În cadrul discuțiilor, președintele CJ Maramureș a propus ca sumele care se acordă pentru proiectele transfrontaliere să fie crescute, pentru a obține rezultate mai bune pe acest palier. Totodată, acesta a mulțumit președintelui Karl-Heinz Lambertz, secretarului general Martin Guillermo-Ramirez, colegilor din Comitetul Executiv al AEBR, pentru deschiderea arătată față de problemele ridicate, pentru susținerea acordată și pentru faptul că ne-au prilejuit onoarea de a găzdui această întâlnire, astfel încât toți colegii din cadrul Comitetului Executiv al AEBR să se bucure de frumusețile și de ospitalitatea Maramureșului.
În a doua partea a zilei, membrii Comitetului Executiv, împreună cu vicepreședintele CJ Maramureș, Doru Alexandru Lazăr și prefectul Rudolf Stauder s-au deplasat la Sighetu Marmației pentru a se întâlni cu reprezentanții ucraineni din Transcarpatia, consulul României la Solotvino, reprezentanții Primăriei Sighet și reprezentanții ONG-urilor partenere cu CJ Maramureș, de la care au aflat amănunte privind activitățile cu refugiații din Ucraina. Delegația s-a deplasat la punctul de frontieră Sighet/Solotvino pentru a cunoaște modul de desfășurare a activității în Centrul de suport și asistență pentru refugiați „Blue Dot” și reglementările Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș.
La finalul zilei, membrii Comitetului Executiv au avut prilejul să viziteze și câteva din atracțiile turistice ale Maramureșului, cum ar fi Cimitirul Vesel de la Săpânța și Biserica din Patrimoniul UNESCO de la Budești. Toți reprezentanții regiunilor de frontieră din cadrul asociației s-au arătat încântați de programul desfășurat în Maramureș și – impresionați de frumusețile locului – au promis să revină și ca simpli turiști.
Conducerea AEBR a fost aleasă pentru perioada 2022-2024, fiind alcătuită din președintele Karl-Heinz Lambertz, președinte al Parlamentului comunității germane din Belgia, 10 vicepreședinți și din Comitetul Executiv compus din 38 de reprezentanți din regiuni și euroregiuni care sunt membri AEBR, majoritatea având o activitate îndelungată la nivelul cooperării transfrontaliere.
Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, este singurul reprezentant al unei regiuni din România ales în Comitetul Executiv al AEBR, fapt ce constituie o oportunitate excelentă pentru județul nostru de a ne afirma în cadrul acestei importante asociații transfrontaliere și de a deschide calea unor noi colaborări și proiecte interregionale. Doru Alexandru Lazăr, vicepreședinte al CJ Maramureș, este membru supleant al Comitetului Executiv al AEBR.
Județul Maramureș a aderat la această asociație în anul 2020, fiind unul dintre cei mai noi membri, iar prezența în conducerea AEBR, la doar 2 ani de la aderare, constituie un rezultat remarcabil pentru CJ Maramureș și o recunoaștere a implicării deosebite a județului nostru la nivel internațional și transfrontalier, mai ales în actualul context geo-politic, determinat de conflictul din țara vecină, Ucraina.
În prezent, în AEBR sunt înscrise peste 140 de regiuni și asociații ale unor regiuni transfrontaliere din Uniunea Europeană și din afara granițelor UE. Din România, pe lângă județul Maramureș, din AEBR fac parte și județele Tulcea și Galați, în calitate de membri în Euroregiunea Dunărea de Jos; județul Timiș, ca membru în Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT); Birourile Regionale de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava și Iași, în calitate de membri consultativi.
Asociația Europeană a Regiunilor de Frontieră (Association of European Border Regions) a fost înființată în urmă cu 52 de ani, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente. Prin activitatea sa, AEBR identifică obstacolele în calea cooperării, propune posibile soluții și promovează schimburile între părțile interesate pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea teritorială în general, cu respect deplin pentru diversitate.
ZiarMM