SE VA INTRA MAI GREU – Noi criterii pentru admiterea în școlile de poliție

Ad imageAd image

Sindicatul Europol anunță că Ministerul Afacerilor Interne a pus în transparență decizională un proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne în vederea eficientizării procedurilor de recrutare și selecție a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ,  reevaluarea profilului candidaților, cât  creșterea nivelului de pregătire al acestora.

Sindicaliștii din poliție susțin că în fapt, „modificările aduse au în vedere evaluarea probei scrise la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, în sensul introducerii și a altor domenii de evaluare, precum legislație specifică instituției și  instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, exerciții privind deprinderea raționamentului logic”.

„În ceea ce privește  evaluarea performanțelor fizice, modalitatea de punctare va reevaluată, aceasta urmând să fie apreciată cu note care vor fi luate în calcul la stabilirea notei finale de admitere. Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu cel privind deţinerea sau obţinerea până la absolvire a permisului de conducere categoria B de către candidații pe locurile repartizate Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, precizează Europol.

Potrivit proiectului mai sus amintit, se dorește ca întocmirea anexelor la fișa postului să se realizeze fără parcurgerea procedurii de analiză în cadrul comisiei de analiză, se vor stabili noi atribuţii pentru compartimentele de resurse umane/persoanele cu sarcini de recrutare, în acord cu procedurile aplicate în perioada stării de urgență/alertă, vor fi introduse noi rubrici în fișa matricolă în care vor fi completate datele și informațiile referitoare la situația disciplinară a polițistului/cadrului militar. Nu în ultimul rând, vor exista atribuții în ceea ce privește depunerea de către candidați a documentelor în dosarul de recrutare, obligația înregistrării acestora la depunere, precum și a confirmării primirii documentelor transmise de candidat pe e-mail.

„Probele de concurs pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal sunt proba de evaluare a cunoștințelor teoretice și proba de evaluare a performanței fizice și sunt evaluate cu note de la 1 la 10. Nota minimă de promovare a fiecărei probe este minimum 5. Proba de evaluare a cunoștințelor teoretice cuprinde, pentru 75% din nota maximă, subiecte din disciplinele limba română – 40 % și limbă străină – 15%, legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și instituțiilor politice ale
statului – 20% . Proba de evaluare a cunoștințelor teoretice cuprinde, pentru 15% din nota maximă prevăzută mai sus, subiecte de educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic. La punctajul obținut la proba de evaluare a cunoștințelor teoretice, se acordă un punct din oficiu, reprezentând 10 % din nota maximă. Nota finală se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la probele amintite mai sus”, se arată în proiectul de lege.

Din același document mai aflăm că probele la concursul de admitere în instituțiile de învățământ care pregătesc personal
pentru nevoile MAI se înregistrează audio și video. Evaluarea candidaților se realizează de fiecare membru al comisiei de concurs în parte, inclusiv de către președintele comisiei, iar în situațiile în care se înregistrează diferențe mai mari de un punct între notele acordate de membrii comisiei de concurs, inclusiv de președintele comisiei, acesta identifică itemii apreciați,
diferit și, după caz, stabilește punctajul final în vederea încadrării în marja de diferență menționată”. Apoi, absolvenţii unităţilor de învăţământ de agenţi de poliţie sau ai unităţilor de învăţământ militare de subofiţeri, care nu promovează examenul de absolvire în sesiunea organizată în anul absolvirii, precum și cei care nu îndeplinesc criteriul specific aplicabil la admitere privind
obținerea permisului de conducere categoria ”B”, nu dobândesc certificat de competenţe, grade profesionale/militare şi nu sunt repartizaţi în vreo unitate a MAI”.

FOTO TEXT Sindicatul Europol

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu