- Publicitate -
Ad imageAd image

Se pregătește redefinirea hărțuirii sexuale. O privire aruncată la o femeie te poate trimite după gratii

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Este vorba despre o propunere legislativă privind „Zero toleranţă pentru hărţuirea sexuală în şcoli şi universităţi” – pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Conform reglementării actuale din Codul Penal, pentru ca o persoană vătămată să poată depune plângere prealabilă împotriva unui făptuitor pentru infracţiunea de hărţuire sexuală, este necesară existenţa unei „relaţii de muncă sau similare”.

„În caz contrar, persoana vătămată trebuie să depună plângere pentru o altă infracţiune, cum ar fi de pildă infracţiunea reglementată la art. 208 – Hărţuirea sau infracţiunea de la Articolul 206 – Ameninţarea. Pe lângă faptul că sintagma „în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare” este vagă, lăsând la latitudinea instanţei definirea „relaţiei similare”, faptul că o victimă a hărţuirii sexuale este condiţionată de existenţa unui anumit raport cu făptuitorul pentru a-l putea aduce în faţa justiţiei pentru această faptă are urmări extrem de grave.

Prezentul proiect de lege modifică definiţia infracţiunii definite la art.223 din Noul Cod Penal instituind o formă simplă şi două agravante. Forma simplă a infracţiunii de Hărţuire sexuală: „(1) Pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală, dacă prin aceasta victima a fost intimidată, pusă într-o situaţie umilitoare sau i-a fost cauzată o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Se asimilează hărţuirii sexuale utilizarea, chiar pentru o singură dată, a oricărei forme de presiune gravă cu
scopul real sau aparent de a obţine un act de natură sexuală, fie în favoarea autorului faptelor, fie în favoarea unei alte persoane, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Noua formulare adaugă claritate textului de lege, reglementând şi situaţiile în care fapta constituie infracţiune chiar şi în absenţa caracterului repetitiv al acţiunii şi adăugând în conţinutul infracţiunii sintagma „sau îi cauzează o stare de temere”, întrucât actele de hărţuire sexuală generează deseori o stare de temere, mai degrabă decât o stare de de umilire. Pedeapsa pentru forma simplă a infracţiunii de Hărţuire sexuală este aceeaşi ca în cazul infracţiunii reglementate la art. 208 – Hărţuirea”.
Se asimilează hărţuirii sexuale utilizarea, chiar pentru o singură dată, a oricărei forme de presiune gravă cu scopul
real sau aparent de a obţine un act de natură sexuală, fie în favoarea autorului faptelor fie în favoarea unei alte persoane, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se precizează în proiectul de lege.

Conform inițiativei legislative amintite, „pretinderea, în mod repetat, de favoruri de natură sexuală, în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată, pusă într-o situaţie umilitoare sau i-a fost cauzată o stare de temere, se va pedepsi cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, iar dacă fapta  a fost săvârşită de către un personal didactic sau nedidactic din învăţământul preuniversitar, respectiv de către un personal didactic şi de cercetare sau de către un personal didactic şi de cercetare auxiliar din învăţământul universitar, împotriva unui elev, respectiv student, pedeapsa ar urma să fie închisoarea de la 6 luni la 2 ani”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu