SE MODIFICĂ LEGISLAȚIA – Reguli noi pentru bicicliști și cei cu trotinete electrice

Ad imageAd image

Iubitorii bicicletelor și a trotinetelor electrice vor avea reguli noi de urmat odată cu modificarea Codului Rutier. Este vorba despre un proiect de lege care se află în dezbatere publică și care urmează să se aplice odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. Astfel, prin acest proiect de lege se interzice conducătorilor de biciclete să circule cu acestea cu o viteză mai mare de 30 km/h.

„Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna. Se recomandă ca la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice distanța laterală să fie de minimum 1,5 m. Pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m, respectiv nu este permisă staționarea pe partea carosabilă, în timpul nopții, a tractoarelor agricole sau forestiere, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a trotinetelor electrice, a vehiculelor cu tracțiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna”, se arată în acest proiect de lege.

Din această vară bicicletele și trotinetele electrice, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând, iar dacă pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să circule numai pe această pistă. Același act normativ interzice circulația altor participanți la trafic pe pista pentru biciclete.

„Se interzice conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică, după caz, să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”,  să învețe să conducă biciclete sau trotinete electrice, după caz, pe drumurile intens circulate, să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste pentru biciclete, să circule în paralel, cu excepția situațiilor când participă la competiții sportive organizate, să circule în timp ce se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul. De asemenea, bicicliștilor și celor cu trotinetă electrică li se interzice să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există acostament practicabil, să transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic, să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor, să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor, să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau trotinetă electrică, după caz sau să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepția cazurilor în care conducătorii de bicicletă, înainte de intersecție, trebuie să se încadreze regulamentar în funcție de direcția de deplasare.

Nu în ultimul rând, pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorul de bicicletă sau de trotinetă electrică, după caz, este obligat să aibă asupra lor actul de identitate.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu