- Publicitate -
Ad imageAd image

SE FAC CONTROALE – Două tipuri de Salmonella în loturi de carne de pasăre și ouă provenite din Polonia

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a intensificat controalele privind comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din Polonia. Numărul mare de notificări de alertă primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor, pune autoritățile sanitar-veterinare în alertă.

ANSVSA precizează, într-un comunicat de presă, că statistic, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeași perioadă a acestui an, o creștere cu aproximativ 40 % a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.

„De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerțul intracomunitar.

Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse pentru să ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinație, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităților de reambalare carne de pasăre, unităților de tranșare a cărnii de pasăre, care fac comerț intracomunitar cu carne de pasăre, dar și cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora.

De asemenea, s-a dispus și recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis și/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranță pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în rețeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate”, se arată în comunicatul de presă transmis de ANSVSA.

îÎn Maramureș, potrivit declarațiilor făcute de către directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Vasile Pop, în județul nostru nu sunt autorizate depozite de destinație în care să se aducă carne de pasăre din Polonia, dar nici ouă din Polonia.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu