Se dorește înăsprirea Registrului infractorilor sexuali. Care sunt noutățile

Ad imageAd image

O inițiativă legislativă prin care se dorește înăsprirea Registrului infractorilor sexuali va intra la vot în Senat, după ce săptămâna aceasta a primit raport de admitere în unanimitate în Comisia juridică din Senatul României.

Iniţiativa legislativă care introduce Registrul infractorilor sexuali aduce trei elemente de siguranţă noi, respectiv cei înscrişi în Registrul infractorilor sexuali trebuie să notifice periodic autorităţile privind locul de muncă, nu doar date generale despre situaţia lor, structurile specializate din Poliţie trebuie să anunţe imediat angajatorii din sistemul de învăţământ, sănătate sau protecţie socială, precum şi orice instituţie a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane și raporturile de muncă sau voluntariat încetează imediat în momentul înscrierii în Registru dacă persoana respectivă lucrează în domenii care presupun contacte cu copii sau cu persoane vulnerabile.

„Este nevoie să facem acest Registru clar, funcţional şi ferm, ca să nu ne mai trezim cu profesori sau cu medici care au în trecutul lor astfel de fapte penale de natură sexuală. Riscul de recidivă la infracţiunile sexuale este foarte mare, de aceea, prin această nouă propunere legislativă, îi oprim pe cei care au comis astfel de infracţiuni să mai lucreze în şcoli, spitale sau cu persoane aflate în centre de îngrijire, în domenii sensibile. Este un gest întârziat, dar absolut necesar. Legea, în forma actuală, lasă loc pentru noi tragedii”, spune senatorul  Ştefan Pălărie, inițiatorul acestui proiect de lege.

Acesta mai precizează că iniţiativa legislativă este menită să prevină situaţii în care astfel de persoane continuau să lucreze fără să fie verificate: „Certificatul de integritate comportamentală era cerut doar pentru cei care se angajau acum, în prezent, fără să fie făcute verificări faţă de cei angajaţi deja. Am avut cazuri de profesori sau personal medical care lucrau de zeci de ani, fără să ştie nimeni că au fost înscrişi în Registru. Acum vor fi obligaţi să anunţe periodic locul de muncă sau contractul de voluntariat, iar structurile specializate din Poliţie vor fi obligate să informeze angajatorul, iar acesta va fi obligat la rândul său să înceteze imediat raporturile de muncă”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu