- Publicitate -
Ad imageAd image

SE CER SCHIMBĂRI – Mai multe cupluri vor putea primi bani de la stat pentru a face copii

Ad imageAd image

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a anunțat recent că a pus în transparență decizională proiectul de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.

„Succesul imens de care s-a bucurat programul anterior și numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare, impune continuarea derulării proiectului și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 de beneficiari/an. Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise”au anunțat oficialii acestui Minister.

Mai trebuie spus că la începutul lunii noiembrie 2023, la nivelul MFTES au fost raportate 150 de sarcini în evoluție, iar în urma finalizării procedurilor medicale, au fost înregistrate trei nașteri.

„Succesul imens de care se bucură Programul anterior menționat și numeroasele solicitărilor ale potențialilor beneficiari înscriși deja pe o listă de așteptare, impune continuarea derulării proiectului și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 beneficiari/ an. Numeroasele solicitări ale potențialilor beneficiari care, din cauza condiției restrictive referitoare la cetățenia română pentru ambii parteneri ai cuplului, prevăzută în actul normativ inițial, nu au putut aplica la Program, impune modificarea acestei condiții de eligibilitate, în sensul în care, cel puțin unul din cei doi beneficiari – membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeia singură infertilă – să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.

Prin schimbarea condiției de eligibilitate, respectiv ca cel puțin unul dintre cei doi beneficiari – membri ai cuplului infertil (căsătoriți sau nu)/ femeie singură infertilă să fie cetățean român și cu domiciliul în România, se facilitează accesul la acest sprijin financiar. Această modificare contribuie în mod semnificativ la adresabilitatea potențialilor beneficiari, a proiecției natalității pe termen scurt și mediu, precum și la armonizarea dezechilibrelor între generații. Totodată, depunerea documentelor de înscriere în program se va realiza în format electronic, la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”, se precizează în Nota de Fundamentare la acest proiect de lege.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu