SCHIMBĂRI – Centralizare la nivel național cu copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile

Ad imageAd image

Autoritățile vor să facă o centralizare la nivel național a copiiilor aflați în situații de risc, respectiv a familiilor vulnerabile. Asta pentru că „din nefericire, în România sunt încă foarte mulţi copii în situaţii nefericite, uneori extrem de dificile, care până acum nu au putut fi ajutaţi în mod real de către instituţiile statului”.

„Sunt mulţi copii, mai mici sau mai mari, care nu au încă în vocabular cuvintele „mamă” şi „tată”, după cum sunt foarte multe familii care şi-au pierdut speranţa de a adopta, din cauza procedurilor anevoioase ale adopţiei.
Acum însă se va realiza, pentru prima dată după 1990, o centralizare la nivel naţional, referitoare la copiii aflaţi în situaţii de risc şi la familiile vulnerabile. În paralel, vor fi simplificate procedurile de adopţie, prin introducerea prevederii ca familiile şi instituţiile din domeniul protecţiei copilului şi al adopţiei să aibă acces la un sistem informatic naţional, care va cuprinde toţi copiii aflaţi în situaţii de risc. De asemenea, lucrătorii sociali din toate judeţele ţării vor completa în timp real această bază de date, care reprezintă dosarul electronic al copilului aflat în situaţie de risc: prevenire, protecţie specială, adopţie şi monitorizare post adopţie”, a declarat deputatul Cristina Dinu.

Parlamentarul a mai menționat că respectivul contract în vederea implementării acestui sistem informatic naţional urmează să fie operaţional în cel mai scurt timp: „În vederea realizării simplificării adopţiei, după întocmirea bazei naţionale de date despre copiii cu probleme, va fi elaborat un act normativ care să prevină separarea copilului de familiei. Măsurile luate au ca principal scop normalizarea adopţiilor din România, astfel încât miile de familii care sunt în astfel de situaţii să îşi poată împlini visul de a putea adopta copii”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu