Recentele scandaluri în care au fost implicați elevi din școli din România a făcut ca factorii de decizie de la nivel național să se gândească la o serie de măsuri care să aducă mai multă siguranță în școli. Acum se vorbește despre posibilitatea monitorizării video în sălile de clasă, dar și de posibilitatea exmatriculării unui elev care a săvârșit abateri grave.
Sunt multe voci care susțin că profesorii nu pot lua niciun fel de măsuri față de elevii care fac probleme la ore. Însă situații în care profesorul este umilit de acești elevi sunt destule și acestea ar trebui să fie un semnal de alarmă cu privire la direcția în care merge educația din România.
„Din cele aproximativ 1000 de amendamente înaintate Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor la proiectul Legii Educaţiei, în urma dezbaterilor au fost adoptate o serie de măsuri privind învăţământul preuniversitar ce vizează dezvoltarea învăţământului tehnologic dual şi a liceelor agricole şi silvice, sprijinirea copiilor români din afara graniţelor ţării, sănătatea elevilor, inclusiv prevenţia prin înfiinţarea mai multor cabinete medicale în şcoli, precum şi a cabinetelor stomatologice în unităţile de învăţământ, siguranţa în şcoli, precum şi asigurarea de şanse egale prin continuarea educaţiei şi reinserţia pe piaţa muncii a cazurilor particulare.
În ceea ce priveşte siguranţa în unităţile de învăţământ, amendamentele adoptate în urma dezbaterilor au vizat atât siguranţa elevilor, cât şi a personalului din învăţământ. Pe lângă drepturi şi obligaţii, au fost introduse măsuri care să prevină situaţii grave (posibilitatea monitorizării cu camere video în sălile de clasă), dar şi sancţiuni graduale pentru cei care comit abateri disciplinare (pornind de la mustrare individuală pentru elevi, diminuarea burselor şi până la exmatriculare). Precizăm că toate aceste proceduri vor fi detaliate prin legislaţie secundară, astfel încât toate măsurile să fie adecvate abaterii disciplinare, ţinând cont totodată de scopul măsurilor luate, şi anume de a îndrepta comportamentul elevilor şi nu de a-i lipsi de educaţie”, spune deputatul Natalia Intotero.
Dragoș HOJDA