Scandalul puiului galben din magazine. S-au demarat controale peste tot

Ad imageAd image

Și în Maramureș se consumă foarte multă carne de pui. La sate nu mai sunt atât de multe găini precum erau pe vremuri, acum totul se cumpără de-a gata. Însă nu e neapărat un lucru bun. Carnea de pui de la țară nu se compară cu ceea ce găsești în supermarketuri. Asta o spune oricine care a avut bunici la țară și care a mâncat vredată un pui crescut la bunici. Era hrănit cu mălai, nu existau furaje, era lăsat să crească liber. Însă zilele acestea este un scandal mediatic despre așa numitul „pui galben”, dar care numai galben nu este.

„În urma declarațiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat controale în limita competențelor la toți producătorii care oferă acest tip de carne, respectiv cea denumită „carne de pui galben” sau ” pui crescut cu porumb”. Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme și supuse unei analize detaliate, inclusiv a rețetelor de furaje utilizate.

Simultan, în cadrul acestor controale, s-au recoltat și probe de la categoria de carne de pui, pentru a ne asigura de conformitatea acestora cu standardele și legislația in vigoare. Astfel, s-au luat toate măsurile necesare pentru a menține un nivel înalt de protecție a consumatorilor”, arată Paul Anghel, director General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Acesta a mai precizat că „tulpina Enteritidis si tulpina Tiphymurium sunt cele mai periculoase tulpini care contamineaza carcasele de pui/ carnea preparata de pui si care pot provoca imbolnaviri grave la oameni….salmoneloza, care este o zoonoză. Boala zoonotică sau zoonoza este o boală cauzată de germeni care se răspândesc de la animale la oameni și invers. Pentru tulpina infantis….materia primă se poate da în consum condiționat. Pentru tulpina enteritidis se face notificare de retragere și distrugere/ lot. Pentru agenții zoonotici in produsele alimentare și la animale sunt monitorizări clare….salmoneloza este o zoonoză, ca și trichinelozaa (porc), bruceloza….etc. Identificarea microbiologică a salmonelei în alimente este neconforma,RE 2073/2005. Așadar salmonela tiphymurium si enteridis nu trebuie sa fie in consum….tocmai pentru ca nu te poți spela pe maini cu apa la temperatura de 70 grade timp de 10 minute în așa fel încât sa elimini riscul contaminării mâinilor”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu