Putem proteja reteaua de canalizare si mediul inconjurator prin gesturi simple, dar responsabile!
NU aruncati in canalizare servetele umede, pampersi, articole de igiena personala, lenjerie intima, ambalaje din carton sau plastic, uleiuri, grasimi sau substante chimice!
A beneficia de canalizare este un lucru normal, dar si VITAL. De aceea, utilizarea incorecta a acesteia, atrage dupa sine grave probleme pentru societate: infundarea sistemului cu deseuri care nu au cum sa fie transportate de sistem catre statia de epurare a orasului, duce la disconfortul utilizatorilor si al operatorului de apa si canal S.C.VITAL S.A.
Folosim zilnic apa potabila: o bem, gatim cu ea, ne spalam, spalam rufe si vase. Odata apa utilizata ea devine apa uzata. Canalizarea preia aceasta apa uzata prin sistemul de canalizare si o transporta catre Statia de Epurare, care, dupa multe procedee de curatarea, o reda naturii, descarcand-o in raul Sasar. In pofida numeroaselor campanii de constientizare desfasurate de catre societatea noastra, mare parte dintre utilizatori continua sa foloseasca canalizarea pe post de cos de gunoi. Utilizarea gresita a canalizarii de catre cetateni, a atras in ultimele doua luni ale anului 2019 peste 350 de interventii numai in municipiul Baia Mare. Acestea au constat in desfundari ale sistemului atat la cel stradal, cat si la cel din interiorul locuintelor.
Sanatatea noastra si a copiilor nostri poate fi pusa in pericol prin aceste obturari ale sistemului de canalizare, care pot deveni focare de infectii. Mai mult, in conditii de ploaie aceste depuneri ingreuneaza preluarea si transportul apelor pluviale care duce la inundarea carosabilului.
In cazul instalatiei interioare de canalizare, in primul rand sa aveti in vedere ca vasul de WC nu este cos de gunoi!
– Niciodata sa nu aruncati in el resturi alimentare sau orice fel de deseuri solide;
– Atentie sporita trebuie sa aiba parintii si la obiectele pe care copii le scapa accidental in vasele de toaleta (jucarii, periute de dinti, pieptene, etc). Acestea trebuie imediat recuperate si aruncate la cosul de gunoi si nu lasate pentru a ajunge in canalizare;
– Mortarul de ipsos sau de ciment ramas neutilizat in cursul lucrarilor de constructii sau de renovare a locuintei nu are ce cauta in vasul de WC! Asteptati pana se solidifica si aruncati-l la gunoi;
– Cel mai mare dusman al conductelor interioare de canalizare menajera sunt carpele, vata medicinala si produsele de igiena intima. Fibrele lor fine se agata de neregularitatile peretilor interni ai conductelor, facilitand depunerile;
– Acordati o atentie deosebita uleiului alimentar uzat, care odata ajuns in sistemul de canalizare si/sau in gunoi, constituie un element nociv, intrucat depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substante greu degradabile.
Sistemul de canalizare al municipiului Baia Mare este de tip unitar aproximativ 80% (apa menajera uzata si apa pluviala sunt colectate si transportate spre Statia de epurare prin aceeasi retea) si 20% in sistem divizor (apa menajera uzata si apa pluviala sunt colectate si transportate prin retele diferite).
Fara ajutorul dumneavoastra in acest sens, este foarte dificil sa va oferim un serviciu de canalizare asa cum ni-l dorim cu totii! Pe aceasta cale facem un apel la toti baimarenii sa semnaleze orice problema aparuta in legatura cu sistemul de canalizare, sunand la Dispeceratul S.C.VITAL S.A. 0262/215150, 1, 2 si 0362/401052, 3, 0372752661, serviciu disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana.
Indiferent de conditiile meteo, angajati S.C. VITAL S.A. vor raspunde sesizarilor dumneavoastra si vor intervenii cu promptiudine acolo unde este nevoie.
In speranta ca veti intelege corect solicitarea noastra, va multumim anticipat!
Mai jos va prezentam cateva imagini cu ceea ce se colecteaza in retelele de canalizare municipale.
SC VITAL SA