Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare vrea să achiziționeze echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale în cadrul unității spitalicești. Aceste echipamente se doresc a fi cumpărate printr-un proiect depus la finanțare în cadrul Planului Național de Redresare si Reziliență. Consilierii locali vor aproba maine în cadrul ședinței de Consiliu Local depunerea acestui proiect pentru finanțare.
„În cadrul spitalului există un plan anual de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale cu anexe care prevede supravegherea și controlul microbiologic al spațiilor din spital inclusiv din bloc operator și compartimentul de anestezie si terapie intensivă. Infecțiile nosocomiale sunt definite de Legea nr. 3 din 8 ianuarie 2021 drept „infecții ce apar la pacienții care primesc îngrijiri in unități medicale sau în centre rezidențiale sau care au primit recent asemenea ingrijiri și care nu erau manifeste sau in incubație la momentul internării”. ”Nosocomiale” – unele dintre cele mai grave afecțiuni ale oricărui sistem de sănătate este problematică întreg personalului medical, atat sub aspectul gestionării acestora, cat și a combaterii specifice.
În Romania, infecțiile nosocomiale exista, dar lipsesc cu desavarsire. Conform cifrelor, spitalele par sa stea excelent la capitolul infectiilor asociate actului medical. Cifrele nu sunt veridice, iar acest lucru este recunoscut atat de oamenii din sistem, cat si de Ministrul Sanatatii. Daca la nivelul Uniunii Europene infectiile afecteaza 6-7% din totalul pacientilor, in Romania sunt procente de 0,2%, foarte putin credibile”, se precizează în raportul de specialitate la acest proiect de hotărare.
Problemele privind controlul și gestionarea infecțiilor asociate asistenței medicale (nosocomiale) identificate în cadrul Spitalului DE PNEUMOFTIZIOLOGIE “DR.NICOLAE RUȘDEA” BAIA MARE , sunt: „în cadrul spitalului, nu există secții/cabinete de boli infecțioase și/sau structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile. Legea 3/2021 privind prevenirea, diagnosticul și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale impune, in termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare, organizarea în unitățile medicale de spitalizare continuă a unor structuri funcționale de boli infecțioase pentru izolarea/gruparea și tratarea pacienților cu IAAM determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile, precum structuri în cadrul spitalului dedicate ingrijirii pacientilor cu infectii si a cărui personal asigură asistența specializată pentru ingrijirea pacienților cu infecții din alte sectii care nu pot fi transferati în secția de boli infecțioase si care să separe pacienții infectati/colonizati cu microorganisme MDR sau cu Clostridium difficile in scopul limitarii riscului de aparitie de infectii cu aceeasi etiologie la alti pacienti internati.
In plus, conform legislatiei in vigoare (Ord. MS 914 din 2006 actualizat – Articolul 13(1) In fiecare sectie de spitalizare se desemneaza o subzona septica care la nevoie sa permita izolarea si cohortarea pacientilor contagiosi si dependenti de echipamentele sectiei sau imunodeficienti, cu respectarea precautiilor de izolare) fiecare sectie trebuie sa prezinte cel putin o rezerva pentru izolarea cazurilor de infectii sau colonizari cu germeni rezistenti.
– capacitatea laboratorului de microbiologie de a diagnostica si de a interpreta corect, este limitata – aparatura deficitara, folosirea de metode uzuale manuale si lipsa folosirii standardul de referinta (EUCAST). In prezent, laboratorul de microbiologie lucreaza conform metodologiei CLSI, raportarea rezultatelor la antibiograma realizandu-se conform CLSI 2022, fiind necesara tranzitia de la metodele uzuale manuale la automatizare conform legislatiei nou aparute (iunie-iulie 2022) din acest domeniu care impune adaptarea si trecerea la metodologia EUCAST. Legea 3/2021 impune definirea si dezvoltarea laboratoarelor de referinta si a celor cu capacitate de investigatii si analize microbiologice specializate”, se precizează în proiectul de hotărare.
Tot în cadrul spitalului mai avem și deficit de echipamente și materiale performante necesare pentru reducerea infecțiilor noscomiale: „Neexistand echipamente și materiale necesare la nivel de unitate sanitară, rata infecțiilor nosocomiale nu se poate menține la minim și astfel nu se poate asigura siguranța pacienților. Desi, cu sprijinul Consiliului local al Municipiului Baia Mare s-a reusit atragerea de fonduri pentru investitii in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare – investitii in echipamente medicale si de protectie, pentru tratamentul pacienilor cu infecie COVID –19 si pentru gestionarea situaiei de urgena provocata de criza COVID – 19, investitii in cresterea eficientei energetice, investitii in extinderea si dotarea ambulatoriului spitalului etc, acestea sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor privind gestionarea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale din cadrul spitalului”.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 17.293.520,92 lei (inclusiv TVA). Contribuția proprie în proiect a municipiului va fi de 23.800,00 lei, banii fiind necesari pentru achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
Dragoș HOJDA