SĂNĂTATE PUBLICĂ – Cați copii cu păduchi au fost găsiți anul trecut în școlile din județ

Ad imageAd image

Păduchii continuă să fie găsiți printre elevii din școlile din Maramureș. Cel puțin asta arată datele Direcției de Sănătate Publică Maramureș pentru anul 2021. Potrivit raportului instituției mai sus amintite, la triajul epidemiologic al colectivităților de copii și adolescenți efectuat începand cu luna ianuarie a anului 2021, respectiv pană la finele anului trecut, din totalul de 125.503 copii înscriși au fost examinați 114.049 de copii, depistandu-se un număr de 367 de cazuri problemă.

Dintre acestea, 327 au fost cazuri de pediculoză (păduchi), 37 de cazuri de angine și trei cazuri de micoze. Tot anul trecut, din totalul de 22.117 copii și tineri investigați s-au depistat un număr de 2094 de copii bolnavi cronici. În 2021 au fost depistați și nu mai puțin de 1035 de copii cu afecțiuni, cei mai mulți, 578, fiind băieți, potrivit DSP Maramureș.

În cazul păduchilor, putem vorbi de păduchele capului, care trăiește cca 30 de zile, timp în care depune ouălele (lindine), care se fixează pe tija firului de păr. După ce păduchele iese din ou, acesta din urmă devine albicios. Copiii sunt cei mai afectați de această specie. În plus, femeile se infestează mai frecvent comparativ cu bărbații, probabil din cauza părului mai lung.

Mai avem și păduchele corpului, care se fixează pe haine, de pe care coboară doar pentru a se hrăni. Nu rezistă la temperatură ridicată, fiind distrus de spălarea și călcarea hainelor. Nu în ultimul rand, se mai poate vorbi de păduchele lat, care aderă de firele de păr pubiene, dar poate fi găsit și pe axile, sprâncene, gene, barbă, părul de pe trunchi și membre. Infestează de obicei bărbații tineri.

FOTO ziarulincomod.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu