România are unul dintre cele mai competitive sectoare IT&C dintre toate statele foste socialiste sau sovietice, relevă un recent studiu al platformei Emerging Europe, consultat de G4Media. Indicele competitivității calculat de Emerging Europe plasează România pe locul cinci din cele 23 de state ale regiunii, după Polonia, Estonia, Cehia și Ungaria.
Indicele a fost calculat pe baza a trei componente: disponibilitatea resurselor umane, dezvoltarea sectorului și climatul de business. Țara noastră are un scor general de 51,83 puncte, într-o ierarhie în care liderul, Polonia, acumulează 61,4 puncte, iar ultima clasată este Republica Moldova, cu 31,3 puncte.
Pe componente ale indicelui general, România este depășită, la capitolul resurse umane, în ordine, de Ungaria, Serbia, Ucraina, Polonia, Albania, Kosovo și Croația, dar recuperează prin dezvoltarea sectorului, unde este depășită doar de Polonia, Cehia și, ușor, de Estonia. În ce privește climatul economic, țara noastră este undeva la mijlocul ierarhiei, cu 7,89 puncte, unde liderul, Estonia, are 14,2, iar codașa, Moldova, 4,01.
Salariul mediu în sectorul IT&C din întreaga regiune a fost de 1.583 de euro în 2019, IT-iștii români fiind printre cel mai bine plătiți, cu un salariu mediu de 1.899 de euro pe lună. Dintre statele membre UE ale regiunii, IT-iștii din Letonia, Croația și Bulgaria sunt mai prost plătiți decât cei români. Pe de altă parte, toate statele care apar în studiu și sunt parte a Uniunii Europene au un salariu mediu în IT mai mare ca media regiunii, excepția fiind Bulgaria, cu un salariu mediu de 1.542 de euro. Cel mai bine plătiți sunt IT-iștii sloveni, cu o medie lunară de 2.432 de euro, în vreme ce colegii lor de branșă din coada clasamentului sunt georgienii, cu o plată lunară medie de doar 514 euro.
Pe de altă parte, România punctează modest în clasamentul numărului de specialiști IT la suta de mii de locuitori (920, locul 15 în regiune și ultimul din statele UE, sub media regiunii de 1.044) și este la medie în ce privește numărul de studenți și absolvenți.
În analizele sectoriale care însoțesc studiul, România este remarcată la capitolul securității cibernetice. „La sfârșitul anului 2020, capitala României, București, a fost selectată să găzduiască Centrul de Competențe pentru Securitatea Cibernetică Europeană, un centru de cercetare pentru domenii cum ar fi criptarea și securitatea rețelei. Acest lucru a fost o recunoaștere importantă a capacității României în domeniul securității cibernetice. România este, de asemenea, locul de naștere a uneia dintre cele mai mari companii de software anti-malware din lume, Bitdefender, care în 2018 avea peste 500 de milioane de clienți”, au notat autorii studiului.
Alte povești de succes din IT-ul românesc menționate sunt jocul Brawlout, dezvoltat de compania Angry Mob Games, care a vândut 50.000 de exemplare pentru consola Nintendo Switch, ceasul inteligent Vector, dezvoltat în România și achiziționat în 2017 de compania americană Fitbit pentru 15 milioane de dolari, firma de cloud computing Star Storage, care colaborează de zece ani cu conglomeratul japonez Hitachi și, desigur, UiPath.
„România este locul unde unicornul software UiPath a fost fondat. UiPath este un jucător major în domeniile roboticii și automatizării, concentrându-se pe software de automatizare pentru companii mari. Valoarea ei de piață este de peste 35 de miliarde de dolari amercaini. Din 2020, UiPath caută intens start-upuri specializate în automatizare B2B, oferindu-le un premiu de 50.000 de dolari americani și acces la expertiza și rețeaua de clienți”, mai spun autorii studiului.
Într-un raport mai detaliat referitor la România, studiul apreciază că țara noastră va continua să facă performanță în acest sector. „Puține state se pot compara cu combinația de calitate și cantitate a forței de muncă din IT&C-ul românesc, unde salariile medii rămân considerabil sub media Europei de Vest. Mai mult, peste 80 la sută din specialiștii români în IT&C sunt cursivi în engleză. Cu chirii medii în București situate la jumătatea celor din Berlin, România arată pregătită să își continue creșterea rapidă în industria IT&C”.
Raportul mai arată că din 2007, anul aderării la Uniunea Europeană și până în 2019, cele mai mari 50 de companii IT&C din țară și-au mărit de patru ori cifra de afaceri cumulată. Printre momentele-cheie ale dezvoltării sectorului sunt menționate deschiderea primul parc tehnologic la Cluj-Napoca, în 2013, prima achiziție a unui produs românesc major, ceasul inteligent Vector, în 2017, și transformarea UiPath în primul unicorn românesc, în 2018.
De asemenea, între 2014 și 2019, exporturile IT&C ale României au crescut cu 142%, cea mai accelerată creștere fiind în sectorul serviciilor computerizate, de 173 la sută. În 2020, industria IT&C a continuat să se dezvolte pe baza cererii de soluții de e-comerț, în timpul pandemiei.
Studiul subliniază politicile guvernamentale de susținere a sectorului dar și riscurile pe care le prezintă corupția și rata relativ mică de penetrare a internetului, provocări care trebuie rezolvate înainte ca țara să își atingă „întreg potențialul demonstrat în ultimul deceniu”.