Romania a incheiat anul 2019 cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB

Ad imageAd image

Romania a incheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, peste estimarea autoritatilor din luna noiembrie, cand s-a efectuat cea de-a doua rectificare de buget, a anuntat marti, ministrul Finantelor, Florin Citu, informeaza AGERPRES.

Un nivel mai mare al deficitului bugetar a fost consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un un sold negativ de 6,5% din PIB. In 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB.

„Anul trecut s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, putin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie”, a declarat Citu intr-o conferinta la sediul Ministerului Finantelor.

Potrivit oficialului MFP, deficitul in crestere cu 0,2 puncte procentuale din PIB fata de tinta stabilita prin ultima rectificare bugetara de 4,4% din PIB, a fost generat de incasari mai mici cu 1,3 miliarde de lei din dividende suplimentare de la companiile nationale, plata a 0,91 miliarde de lei pentru stingerea obligatiilor financiare rezultate din hotararea arbitrala nr ARB/05/20 respectiv plata unor despagubiri catre Viorel si Ioan Micula si cheltuieli suplimentare de capital si de functionare la unitatile administrativ-teritoriale de 1,3 miliarde de lei in luna decembrie.

El a mentionat ca sunt unele companii la care dividende apar pe hartie, dar cand se incearca o colectare a lor apar ca fiind altceva. Ulterior ministrul a mentionat compania Hidroelectrica. Florin Citu a aratat, in context, ca trebuie efectuat un control la toate companiile de stat.

„Prin Parlament, legea a trecut cu venituri de 33,5% din PIB si cheltuieli de 36,3%. La final, executia bugetara a fost in linie cu ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in Romania cu veniturile, 30,9% din PIB, deci nu a fost nicio surpriza acolo, dar s-au pastrat cheltuielile. Deci ceea ce va spuneam si v-am spus din primul moment de cand am preluat acest mandat, ca veniturile au fost supraestimate in buget in 2019 tocmai pentru a diminua artificial deficitul bugetar la inceputul anului. De la inceputul anului se stia, si am si prezentat documente interne care aratau ca deficitul bugetar o sa fie in jur de 4%, peste 4% in timpul acestui an”, a afirmat Florin Citu.

Conform ministrului Finantelor, initial au fost estimate venituri fiscale mai mari, dar au aparut probleme pe fonduri UE si pe venituri fiscale. Pe partea de cheltuieli, s-au inregistrat cresteri la cele de personal, asistenta sociala, bunuri si servicii, dar au scazut cele de investitii.

„In timpul anului au fost luati banii de la investitii. La buget nu s-au facut economii. S-au dus catre cheltuieli cu salarii si asistenta sociala”, a declarat Florin Citu.

El a mentionat ca bugetul pe anul acesta este construit pe un model conservator care tine cont de structura economiei.

„V-am aratat ca in timpul anului banii au fost luati de la investitii si dusi catre cheltuielile de salarii si asistenta sociala. In noiembrie am inversat acest trend. In noiembrie am platit facturile si am cheltuit banii pentru investitii si vedeti clar ca in noiembrie s-au cheltuit banii pentru investitii, 6,4 miliarde de lei si 10,4 miliarde de lei (in decembrie n.r.)”, a spus Florin Citu.

Ministrul Finantelor a mentionat ca nu se poate cere conformare voluntara atata timp cat institutia nu plateste facturile.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu