- Publicitate -
Ad imageAd image

Romania a castigat procesul cu fratii Micula: Tribunalul international de arbitraj a respins pretentiile de 9 miliarde de lei ale acestora (avocati)

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Tribunalul international de arbitraj de la Washington a respins pretentiile de 9 miliarde de lei formulate de oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula impotriva Romaniei, anunta consortiul firmelor de avocatura care au reprezentat Romania in acest process, scrie g4media.ro.

Potrivit unor surse oficiale citate de avocati, fratii Micula ar fi fost obligati sa ramburseze Romaniei 75% din costurile suportate de statul roman in acest proces.

In comunicatul remis G4Media.ro, hotararea luata de Tribunalul international de la Washington incheie un arbitraj initiat de reclamanti in anul 2014, in baza acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor.

In cadrul arbitrajului, fratii Micula au sustinut ca Romania si-a incalcat obligatiile internationale in temeiul respectivului acord, nereusind sa aplice in mod adecvat legile privind impozitarea bauturilor spirtoase si prin adoptarea unui nou regim de preturi pentru apa minerala.

Cu toate acestea, in hotarare, Tribunalul a decis ca reclamantii nu au aratat ca Romania nu a reusit sa-si aplice legile privind impozitarea in ceea ce priveste bauturile spirtoase, ci a constatat ca „Romania s-a angajat in eforturi ”serioase si vizibile” pentru a-si aplica legile privind impozitarea in legatura cu alcoolul.”

Potrivit Tribunalului, Romania „a aratat ca are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigura aplicarea in mod eficient din perspectiva costurilor si o structura de executare atat la nivel de producator individual, cat si la nivel de producator industrial, implicand ANAF, Vama si DG Antifrauda.”
In plus, Tribunalul a decis ca nu are competenta pentru a examina afirmatiile fratilor Micula referitoare la regimul de stabilire a preturilor pentru apa minerala, pe baza faptului ca regimul a fost adoptat inainte de intrarea in vigoare in 2003, a acordului dintre Romania si Suedia.

Romania a fost aparata in cadrul arbitrajului de un consortiu format din firmele de avocatura „Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP” din Bucuresti si „LALIVE” din Geneva, Elvetia.

Potrivit firmei, echipele de avocati au fost formate din dr. Crenguta Leaua, dr. Gheorghe Matei, Mihaela Maravela, Marius Grigorescu, prof. Stefan Deaconu, Raluca Popa si Sofia Cozac din cadrul LDDP si de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen, Sam Moss, Alptug Tokeser, Juliette Asso si Tessa Hayes din cadrul LALIVE.
„Suntem foarte multumiti de rezultatul dosarului, care arata ca Romania nu a incalcat Tratatul Suedia-Romania.

Acest caz a implicat analiza unui volum foarte mare de argumente si informatii cu privire la lupta Romaniei impotriva evaziunii fiscale, fiind unul dintre cele mai complexe dosare, in care probleme de drept fiscal substantial si procedural, din perspectiva macroeconomica, au fost introduse intr-un arbitraj de investitii. Suntem foarte incantati de faptul ca efortul semnificativ al specialistilor in domeniul arbitrajului si dreptului fiscal de a explica detaliile de fapt si de drept necesare tribunalului arbitral a dus la o hotarare in care pozitia Romaniei a avut succes. De asemenea, suntem foarte bucurosi ca aceasta este cea de a patra victorie a echipelor Lalive si Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP in apararea Romaniei in arbitraje investitionale”, a declarat Crenguta Leaua, din cadrul LDDP.

In comunicatul de presa citat se mai precizeaza ca aceleasi case de avocatura, Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP” din Romania si „Lalive” din Elvetia, au mai aparat cu succes in trecut statul roman si in cauzele ICSID: The Rompetrol Group NV vs. Romania (No. ARB/06/03), unde investitorului i-au fost respinse toate pretentiile financiare impotriva statului roman si Hassan Awdi s.a. vs. Romania (No. ARB/10/13), unde investitorului i-au fost respinse pretentii in valoare de peste 439 milioane euro plus dobanzi, fiind admisa doar cererea de restituire a unor sume efectiv achitate catre statul roman, in suma de aproximativ 7,5 milioane euro plus dobanzi, respectiv 1,7 % din ceea ce solicitase.

De asemenea, aceleasi case de avocatura au aparat Romania si in dosarul Fin.Co.Ge.Ro, unde arbitrajul international a dat castig de cauza Romanei si, prin hotararea data in anul 2019, a respins toate cererile societatii italiene, in valoare totala de peste 300 milioane de Eur. De asemenea, investitorul strain a fost obligat sa despagubeasca statul roman pentru toate cheltuielile de arbitraj efectuate.

Fratii Micula au castigat in trecut un proces cu statul roman la Tribunalul international de arbitraj de la Washington, urmand sa incaseze 84,4 milioane de euro. Pentru ca statul roman nu a virat banii, dobanzile si penalitatile s-au acumulat, suma ajungand una exorbitanta – 395 de milioane de euro.

In incercarea de a-si recupera banii, fratii Micula s-au indreptat catre companiile de stat, punand popriri si pe conturile Romatsa. In decembrie 2019, Guvernul Orban le-a platit fratilor Micula suma datorata de stat deoarece Romatsa se afla in situatia disperata de a nu mai putea asigura serviciile de navigatie aeriana din cauza sechestrului pus de cei doi oameni de afaceri.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu