Romania a atras 11 miliarde de euro din banii europeni in actuala perioada de programare, prin Politica de Coeziune si PAC

Ad imageAd image

Romania a atras pana in prezent 11,04 miliarde de euro bani europeni in actuala perioada de programare (2014-2020), prin Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna, carora li se adauga alte 7,92 miliarde de euro ce reprezinta plati directe catre fermieri, a declarat secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru, informeaza AGERPRES.

Astfel, rata de absorbtie a Romaniei a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanta de media Uniunii Europene, care este de 39%.

„Valoarea totala a liniilor de finantare deschise a ajuns la 26,43 miliarde euro, ceea ce reprezinta 96,5% din alocarea totala a Romaniei in actuala perioada de programare. 46,75 miliarde euro este valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finantare, iar 29,4 miliarde euro este valoarea totala a contractelor de finantare semnate, rata de contractare ajungand la 105%”, a precizat secretarul de stat in MFE.

Totodata, Moraru a reamintit ca, pentru actuala perioada de programare (2014-2020), Romania a dispus de o alocare de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune.

In ceea ce priveste viitoarea perioada de programare, 2021-2027, conform propunerii Comisiei, Romania ar urma sa beneficieze de aproximativ 30,6 miliarde de euro.

Secretarul de stat in MFE Carmen Moraru a participat la Bruxelles la o serie de reuniuni de lucru ce au avut loc la Comisia Europeana (DG ENV) si in Parlamentul European, dar si la o vizita la Orsi Academy din Ghent, un proiect etalon de cercetare, finantat din bani europeni, prin Politica de Coeziune.

Cu motto-ul „Chirurgie pentru maine” Academia Orsi si-a propus sa atinga excelenta in chirurgie si sa dezvolte tehnologii care sa conduca la practici cat mai putin invazive si cu rezultate remarcabile. Noul campus al academiei a fost inaugurat in data de 18 septembrie 2018, cand a avut loc deschiderea oficiala a noilor facilitati.

Academia Orsi dispune de patru clustere si sase laboratoare de pregatire complet echipate. Doua clustere sunt dedicate pregatirii in domeniul chirurgiei robotice, celelalte sunt configurate pentru antrenament in tehnici minim invazive.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu