Revoluție în handbal! Nu se respectă legea Novak și se folosește o interpretare: vor fi 9 jucătoare străine și 7 românce pe foaia de joc, nu titulare pe „parchet”!

Ad imageAd image

Handbalul românesc a decis să ignore Ordinul de Ministru și va folosi o interpretare după bunul plac al acestei legi pentru viitorul sezon.

Dacă s-a stabilit ca 40 la sută dintre sportivi să fie români pe teren, handbalul a decis ca acest număr să fie pentru foaia de joc.

Cu alte cuvinte, vor fi 9 străine și 7 românce pentru fiecare meci. Asta înseamnă că unele echipe pot folosi numai sportivi străini ca titulari.

Decizia a fost luată, susțin surse ProSport, după o ședință cu actualul ministru, Elisabeta Lipă, care nu s-a putut opune deciziei celor din sportul pe semicerc.

La ședință ar fi participat președintele Constantin Din, plus 8 cluburi din care 6 de la feminin (CSM București, Rapid, Buzău, Bistrița, Brăila și Craiova) și 2 de la masculin (Steaua și Dinamo).

ProSport a scris încă de acum trei zile despre o posibilă alianță – FR Handbal + cluburile cu bugete mari și mulți sportivi străini – pentru încălcarea Legii Novak. Deja pe site-ul FR Handbal a fost scos un paragraf explicit și înlocuit cu un altul care lasă loc de interpretări.

Se pare că decizia de azi a inflamat spiritele în volei și baschet, federații care s-au conformat rapid legii Novak. Iar acum sunt extrem de nemulțumite. De asemenea, mai multe cluburi din campionatul intern, printre care Măgura Cisnădie și HC Zalău, amenință cu ieșirea din campionat tocmai din acest motiv.

Ministerul Sportului a anunţat, la 7 iulie 2022, printr-un mesaj publicat pe un site de socializare, că începând cu sezonul 2022-2023 impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.

„Ministrul Sportului, Eduard Novak, a semnat ordinul care stabileşte obligativitatea unei ponderi de participare de minimum 40% a sportivilor români, din totalul de sportivi participanţi la competiţiile sportive naţionale oficiale, în sporturile de echipă. Obiectivul acestei măsuri constă în susţinerea sportului de înaltă performanţă şi a sportivilor români, iar ducerea la îndeplinire se va realiza de către federaţiile sportive naţionale, prin statutele şi regulamentele proprii, începând cu sezonul competiţional următor, 2022-2023”, a precizat ministerul pe pagina oficială de Facebook.

Mai multe pe prosport.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu