REȚEA DE GAZE – Investiții record în 2022 și-n Maramureș

Ad imageAd image

Investiții record de 143 milioane euro pentru modernizarea rețelelor de distribuție. O spun oficialii companiei de distribuție a gazelor naturale, o parte din acești bani fiind alocați și pentru județul Maramureș și modernizarea rețelelor de aici. În linii mari, pentru 2022 se are în vedere pe partea de gaze naturale investiții de 73 mil. euro, o sumă similară fiind prevăzută pentru aria de electricitate, rețeaua de gaze va fi modernizată pe o lungime de 230 km, respectiv vor fi instalate circa 58.000 de contoare inteligente, care se adaugă celor peste 12.600 de unități montate în 2021.

Delgaz Grid va investi în acest an 719 milioane de lei (143 milioane euro), prioritar pentru modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, acesta fiind cel mare buget alocat în ultimii 17 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România.

Anul acesta în județul Maramureș sunt vizate proiecte de investiții în valoare de peste 11 milioane de lei, pentru  modernizarea sistemului de distribuție a gazelor naturale pe o lungime de peste 28 de kilometri, scopul investițiilor fiind acela de creștere a calității serviciilor, în ceea ce privește continuitatea și siguranța, precum şi a numărului clienților racordați la rețea pentru a beneficia de gaze naturale. Cele mai mari proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în municipiul Baia Mare și Seini.

„Sectorul energetic este unul strategic și, de aceea, prin toate investițiile noastre dorim să contribuim la dezvoltarea unui sistem de distribuție modern, sustenabil, capabil să se înscrie cu succes pe drumul tranziției verzi, având în centrul preocupărilor creșterea satisfacției consumatorilor pe care îi deservim”, declară Cristian Secoșan, directorul general al Delgaz Grid.

În 2021, au fost realizate investiții totale de 672 de milioane de lei (137 milioane euro), din care peste 325 de milioane de lei (66 milioane euro) pe partea de gaze naturale, sistemul de distribuţie fiind modernizat (prin înlocuire și protecție catodică) pe o lungime de 275 de km. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 575 de km și au fost racordați aproximativ 48.000 de noi consumatori. De asemenea, în parteneriat cu autoritățile locale au fost înființate 5 noi distribuții.

Pe partea de energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 347 de milioane de lei (71 milioane euro). Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 437 km și au fost montate 353 de echipamente automatizate. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 114 stații de transformare. De asemenea, au fost modernizate peste 585 de posturi de transformare, 237 dintre acestea fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 532 de km și au fost racordați aproximativ 16.000 de noi consumatori. În aceeași perioadă au fost montate peste 12.600 contoare SMART.

În acest an, compania și-a propus să investească 143 milioane euro. Adițional, se vor executa lucrări în valoare de aproximativ 122 milioane de lei (24 milioane euro) pentru investiții în extinderile de rețele și branșamente noi, valoare din care compania va rambursa eșalonat sume către clienți, conform prevederilor legale în vigoare.

 Gaze naturale – sunt prevăzute investiții în valoare de 367 milioane de lei (73 milioane euro), în creștere cu 10,6% față de anul 2021, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de circa 230 de kilometri. În colaborare cu autoritățile locale, vor fi înființate 11 distribuții noi de gaze naturale în județele Iași, Hunedoara, Cluj, Maramureș, Botoșani, Neamț, Sibiu și Suceava.

Energie electrică – sunt programate investiții în valoare de 352 milioane de lei (70 milioane euro), din care 79 milioane de lei (15.6 milioane euro) reprezintă fonduri UE.  Printre prioritățile companiei se află reabilitarea și modernizarea rețelelor, dar și automatizarea infrastructurii, contorizarea inteligentă și integrarea în sisteme avansate de management al rețelei, energiei și fluxurilor de date. De asemenea, extindem rețelele de distribuție pentru racordarea de noi consumatori.

 SMART Metering în acest an ne-am propus instalarea a circa 58.000 de contoare inteligente. Pentru perioada 2022-2028 ne propunem montarea a încă 381.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu