- Publicitate -
Ad imageAd image

RESTRICȚII ÎN VIȘEU DE JOS – Gata cu nunțile și botezurile, circuli doar cu declarația pe propria răspundere

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Localitățile din Maramureș se pregătesc de restricții. Acestea intră în vigoare dacă rată de infectare trece de 2 la mia de locuitori și cu cât rata de infectare este mai mare cu atât sunt mai severe restricțiile. Deocamdată singura comună din județ care va avea parte de restricții este Vișeu de Jos, care are rata de infectare cea mai mare din județ, aproape 5, cu 25 de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile.

Măsurile referitoare la Vișeu de Jos au fost aprobate de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, care s-a reunit în ședință extraordinară, în sistem online și a adoptat Hotărârea nr. 99/2021 pentru instituirea unor măsuri la nivelul comunei mai sus amintite. Restricțiile vor intra în vigoare mâine, 8 septembrie a.c., de la ora 8.00. Trebuie spus că azi, 7 septembrie, Maramureșul figurează cu nu mai puțin de 9 localități cu rată de infectare mai mare de 1 la mia de locuitori.

Așadar, CJSU a decis să interzică organizarea și desfășurarea activității în cadrul instituțiilor de spectacole și/sau de concerte (spații închise). Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori. Tot interzis vor avea de mâine și organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in.
Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori.

În Vișeu de Jos nu se vor mai ține în aer liber spectacole, concerte, festivaluri publice și private sau a altor evenimente culturale, cu precizarea că măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică de 3/1.000 de locuitori.

„Se interzice organizarea de activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică de 3/1.000 de locuitori. Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în interiorul și exteriorul restaurantelor, cafenele, barurilor, căminelor culturale, saloanelor, sălilor/corturilor de evenimente. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică de 3/1.000 de locuitori.

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun publice și private, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, excepțiile fiind deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, respectiv deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei”, a arătat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Tot o excepție este considerată și deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie. CJSU precizează că pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

„Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor. Măsura se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Se permite activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Se interzice activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private își organizează și își desfășoară activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00-18,00. În intervalul orar 18,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.
Unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică de 4/1.000 de locuitori. Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare. Măsura nu se mai aplică atunci când incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. În funcție de evoluția situației epidemiologice, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș poate dispune și alte măsuri”, a mai adăugat prefectul de Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu