- Publicitate -
Ad imageAd image

Recordul de vizitatori a fost bătut în 2023 la Muzeul de Mineralogie

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare a bătut în 2023 recordul de vizitatori, care a rezistat încă din 2016. Astfel, anul trecut, instituția de cultură a fost vizitată de 32.860 persoane.

”Proiectele desfășurate în anul 2023, primul an integral post-pandemic, demonstrează indubitabil că activitatea Muzeului de Mineralogie a reintrat pe făgașul normal, mai mult decât atât, cifrele, ce vor fi prezentate în continuare, fiind nu numai comparabile cu cele pre-pandemice, dar în cele mai multe cazuri superioare, constatare ce face din anul recent încheiat unul de top.

Cel mai important rezultat, cu care ne mândrim, este stabilirea unui nou record de vizitatori, precedentul, ce a rezistat un număr de 6 ani, aparținând anului 2016. Începutul de an a fost unul promițător prevestind acest succes, în primele trei luni înregistrându-se noi recorduri lunare, au urmat trei luni deosebit de fructuoase, apoi luna octombrie cu un nou record, astfel că, la final de an, am contabilizat 32.860 de vizitatori.

Cu certitudine acest nou record se datorează atât grupurilor de elevi care ne-au vizitat dar și numărului mare de evenimente culturale organizate sau la care am participat, în număr de 33, din foarte multe categorii: vernisaje expoziționale, manifestări științifice, activități educaționale, evenimente cultural-artistice, drumeții în natură, conferințe și lansări de carte, multe dintre acestea fiind ocazionate de celebrarea unor evenimente anuale, precum: Ziua Internațională a Pământului, Ziua Internațională a Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor, Ziua Copilului, Ziua Mondială a Mediului, Ziua Internațională a Geologilor, Noaptea Europeană a Cercetătorilor sau Ziua Internațională a Geodiversității.

Statistica pe vârste, prezentată în graficul de mai jos, arată că 42% din vizitatorii înregistrați de Muzeul de Mineralogie au fost adulți (categoriile adulți și pensionari), iar restul de 58 % au fost reprezentați de elevi, studenți și preșcolari. În ceea ce privește naționalitatea vizitatorilor, 92% dintre aceștia au fost români și 8% străini, în principal din țări precum Ungaria, Ucraina, Israel, Slovacia și Germania”, spun cei de la Muzeul de Mineralogie.

Totodată, muzeul băimărean a organizat în 2023 un număr de 11 expoziții temporare.

”Numărul de expoziții temporare organizate în anul 2023 a fost de 11, dintre care 5 în țară (Oradea, Arad, Cavnic, Sighetu Marmației și Cluj-Napoca) și 6 la sediul instituției. Din acest punct de vedere, un singur an a fost mai bogat decât cel raportat și anume anul 2019, care de altfel deține și recordul de expoziții temporare organizate. Pe lângă tematicile clasice (mineralogice) abordate și mobilizarea de a de a duce în cel de al cinci-lea an itinerarea celui mai important proiect expozițional „Zestrea minerală a României”, am reușit organizarea, în colaborare, a unor expoziții cu tematici inedite, precum lămpile de mină sau mineralele din telefoanele mobile.

Activitatea științifică din anul 2023 a fost una notabilă și constă în publicarea de articole de specialitate, prezentarea de lucrări la diferite manifestări științifice, precum și organizarea de manifestări științifice – Simpozionul Național „Patrimoniul natural” și Workshop-ul „Perspective privind înființarea Geoparcului Munților Gutâi”. Au fost publicate șase lucrări de specialitate, cinci dintre acestea în volume de abstracte și una in extenso în Buletinul Științific al Centrului Universitar Nord din Baia Mare. În anul 2023 au fost prezentate cinci lucrări de către specialiștii din cadrul Muzeului, trei dintre acestea sub forma de prezentări orale, în cadrul Simpozionului „Patrimoniul natural”, iar două au fost sub formă de postere, la simpozionul din Marea Britanie”, mai transmite instituția de cultură.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu