Satele Maramureșului se transformă de la an la an din toate punctele de vedere. Dincolo de faptul că au dispărut multe case din lemn, fiind înlocuite de adevărate palate, multe dintre ele pline de kitsch și prost gust, acum vedem că lângă aceste palate nu se cuvine să crești animale. Așa se face că de la an la an avem tot mai puține efective de animale crescute în satele din Maramureș, iar acest lucru o recunosc și cei de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.
„Pentru specia bovină avem un total de 76.570 de capete, din care la persoanele fizice avem 56.568, iar la persoanele juridice 20.000 de capete. La ovine sunt 244.293, din care la persoane fizice sunt 199.840, iar la persoane juridicew sunt 44.453 dce capete. La specia porcine sunt 65.741 de capete, din care la persoane fizice sunt 40.517, iar la cele juridice sunt 25.224. Avem și păsări – un efectiv total de 661.974, din care sunt 200.000 la persoane fizice, iar restul la persoane juridice.
Acestea sunt principalele specii de interes economic la noi în județ. Ca și tendință pentru anul 2021, constatăm o ușoară scădere, nu semnificativă, dar putem spune că de aproximativ doi-trei ani suntem pe un trend descendent cu pantă lină. Atât la nivelul persoanelor fizice, cât și la cele juridice se înregistrează o scădere a efectivelor de animale, datorită faptului că persoanele juridice depind în mare măsură de subvențiile acordate de stat pentru a fi rentabilă această activitate, iar în ceea ce privește gospodăria populației constatăm o îmbătrânire a populației rurale și implicit o reducere a acestor efective”, a declarat, pentru ziarmm.ro, dr. Sima Sirtonius de la DSVSA Maramureș.
Dragoș HOJDA