Maramureșul se confruntă cu o scădere a efectivelor de animale. Și asta se poate vedea cu ochiul liber. În loc de cai avem acum tractoare, oile sunt și ele puține, în multe din gospodăriile maramureșenilor acestea fiind dispărute. Vaca se mai ține la țară, că dă lapte, găini și porci. Fânul nu se mai lucrează din diverse motive. Asta e realitatea din teren, iar această reducere a numărului de animale afectează și medicii veterinari.
„La nivelul județului Maramureș la acest moment există doar trei circumscripții de asistență veterinară care urmează să fie licitate, ca să completăm întreg tabloul de cabinete medicale de care județul Maramureș are nevoie. Urmează ca în primăvara anului viitor toată această procedură să se schimbe, pentru că vor intra în procedură de licitație și celelalte circumscripții, având în vedere că expiră contractele de concesiune în 2022. Avem nevoie de medici veterinari atât în rețeaua de sănătate animală, de apărare a sănătății animalelor, cât și la nivelul sănătății publice, ceea ce înseamnă abatoare, fabrici de lapte ș.a.m.d. Încercăm cu personalul pe care îl avem la dispoziție să facem față la tot ce apare.
Reușim pentru că suntem o echipă care compensăm anumite zone unde este deficit de personal. În mediul rural oamenii apelează des la veterinar. Din acest an s-au făcut progrese semnificative dintre veniturile pe care medicul veterinar de liberă practică le obține prestând servicii cu statul, prin ANSVSA. Problema este scăderea efectivelor de animale și afectează medicii veterinari. Tehnic vorbind, avem cabinete veterinare foarte bine dotate, le fel cum există cabinete mai puțin dotate și unde ar mai trebui investiții făcute. În mediul rural sunt probleme. Sunt multe situații în care, fiindcă spațiul în care lucrează medicul este deținut de Agențiile Domeniilor Statului, nefiind proprietar, se înțelege de ce medicii nu investesc acolo. Din 2022 avem speranța că lucrurile se vor schimba. Avem multe solicitări de medici veterinari tineri dornici să vină și din 2022 medicii veterinari tineri vor continua activitatea acolo unde am avut pensionări. Sunt 67 de medici veterinari de liberă practică și mai avem o altă categorie, care lucrează ca angajați ai acestor colegi”, a explicat Vasile Pop, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș.
Dragoș HOJDA