Motocicliștii sunt o categorie de participanți la trafic extrem de expusă la accidente rutiere. În Maramureș am avut destule accidente rutiere în care au decedat motocicliști, iar la nivel de județ ar fi multe măsuri de luat pentru siguranța acestora în trafic. Și șoferii ar trebui să manifeste mai multă înțelegere față de aceștia și să nu îi trateze de multe ori „de sus”.
Numai în 2020, în Uniunea Europeană și țările AELS, 3.042 de motocicliști și 495 de conducători de mopede au murit ca urmare a accidentelor rutiere. Este o scădere a numărului de accidente rutiere mortale, e adevărat, însă mai sunt multe lucruri de făcut pentru siguranța acestei categorii de participanți la trafic.
În România, în 2020 am avut 92 de morți şi 470 răniţi grav, iar în 2021 au fost 99 de morți și 331 răniți grav, arată datele oficiale. Federația Europeană a Asociațiilor de Motocicliști și FIM – Federația Internațională de Motociclism au făcut un apel la Comisia Europeană, respectiv la Parlamentul European, guvernele și parlamentele naționale și autoritățile rutiere din Europa, pentru includerea motocicliștilor în politicile lor de mobilitate și siguranță rutieră, construcția de drumuri mai sigure și mai bine întreținute, îmbunătățirea educației și pregătirii (atât pre- și post-examinare) motocicliștilor în care acestora nu le sunt predate doar abilitățile și cunoștințele necesare, ci și atitudinea mentală de a conduce defensiv și conștientizarea expunerii la riscuri.
Autoritățile ar mai trebui să stabilească standarde pentru îmbunătățiri tehnice ale motocicletelor și creșterea vizibilității motocicliștilor prin utilizarea luminilor suplimentare, respectiv facilitarea unor campanii de informare eficiente care să promoveze purtarea căștilor, utilizarea echipamentului de protecție și comportamentul preventiv.
FOTO femamotorcycling.eu
Dragoș HOJDA