REALITATE – Craica este mai poluată decat Romplumb. Cine spune asta și de ce (VIDEO)

Ad imageAd image

Municipiul Baia Mare a intrat în rândul orașelor europene inovative odată cu lansarea proiectului UIA SPIRE BAIA MARE, fiind din acest punct de vedere printre primele orașe europene care a avut curajul să demareze proceduri de decontaminare pentru solurile poluate cu metale grele folosind soluții bazate pe natură.

Asta au aflaat cei prezenți ieri la o întalnire care a avut ca temă materialele de constructii inovative, ceea ce ce arată în viitor din acest punct de vedere. Proiectul prevede ca în următorii ani mai multe terenuri, 5 la numar, cu o suprafață totală de aproximativ opt hectare să devină ”laboratoare vii” (Living Labs).

„Spre surpriza mea, am aflat că, de exemplu, Craica e mai poluată decat Romplumb-ul. Toată lumea știa că de la Romplumb venea un curent de aer care ducea plumbul, dar 20% din timp venea un curent invers care lovea în curentul care venea de la Romplumb și îl trimitea spre oraș. Și atunci orașul are poluare sub deal în special cu plumb, sau în Ferneziu, dar este și poluarea cu Cupru, Zinc și cu ce venea de la Cuprom lși din alte părți. Și chiar și în apropiere de Tanatorio, Craica e mai poluată decat oricare din celelalte situri. În plus, prin construcția coșului de la Combinat,am făcut un bine localităților învecinate și toate pajiștile din jur sunt cu plumbul peste limitele admise. Toate sunt cu roșu. Toate lșocalitățile din jurul Băii Mari au aceeași problemă cu Plumb-ul. Lumea nu este conștientă încă cat de rea este pentru organism poluarea. Noi dacpă creștem acum în oraș roșii sau orice altceva, mancăm poluare pe paine. Baia Sprie, toate localitățile învecinate Băii Mari, sunt poluate”, a declarat Dorin Miclăuș, cel care se ocupă de acest proiect, la o întalnire recentă avută cu oamenii de afacri din județ.

El spune că sunt două moduri de a contracara poluarea: Pui plante și lași natura să își facă treaba, pentru că „punand plante cat de des nu mai permiți vanturilor să ridice praful de jos. Noi am încercat diverse tipuri de plante și spre surpriza noastră iarba elefantului scoate cel mai bine plumbul. Dar sunt plante care păstrează metalele în rădăcină. Problema la noi este că anumite plante nu cresc pe terenul respectiv. Suntem unicul oraș poate din Europa care s-a angajat la așa ceva. Aoi, vorbim să facem ceva cu acele plante”.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu