REALITATE – Chelnerii și ospătarii care știu meserie, greu de găsit

Ad imageAd image

Chelnerii și ospătarii care știu meserie sunt foarte greu de găsit în Baia Mare, dar și în Maramureș. Cei mai mulți angajatori preferă să angajeze aproape pe oricine care se prezintă la angajare, iar din această cauză ajungem să fie serviți de un chelner care pare deranjat de prezența ta în localul unde el lucrează sau de chelneri care nu știu să vorbească cu clienții. Cei de la Forțele de Muncă spun însă că și angajatorii ar trebui să mai umble la salariile acestor oameni dacă vor să aibă pe cine angaja. 

„Măsurile s-au relaxat, domeniul HoRECA începe să își revină încetul cu încetul, să se deschidă terasele, se poate servi masa la restaurant în interior. Nu am avut o solicitare din partea angajatorilor din acest domeniu de locuri de muncă foarte mare, pentru că s-a mers mult pe șomajul tehnic, acești angajați au avut contractele de muncă suspendate. Au fost și închideri de activități în domeniul Horeca pe perioada pandemiei și acum au nevoie de forță de muncă. În acest domeniu eu cred că trebuie să ne mai orientăm spe calificarea forței de muncă și avem licee de speiclitate și aș recomanda angajatorilor să colaboreze cu liceele de specialitate care pregătesc barmani, ospătari și chelneri pentru a putea absorbi forța de muncă. Nu ascundem faptul că tinerii din ziua de azi sunt orientați spre a-și îmbunătăți calitatea vieții, sunt atenți la pachetul salarial oferit de angajator și probabil ar fi nevoie și ca angajatorii să își diversifice pachetul salarial și pachetul de beneficii pentru angajați, pentru a-i atrage spre acest gen de muncă. Altfel vor pleca în alte județe sau vor cputa joburi mai bine plătite”, a declarat Oana Oșanu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.

Mai spunem doar că la finele lunii aprilie în Maramureș aveam o rată a șomajului de 2.08%, o creștere față de luna trecută de 0,02 puncte procentuale. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, rata șomajului a înregistrat o scădere cu 0,004 puncte procentuale. Din totalul de 4132 de șomeri aflați în evidența AJOFM, un număr de 1958 sunt beneficiari de indemnizație de somaj.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu