Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut accelerat de la deschiderea școlilor, iar incidența la grupa 5-9 ani s-a dublat

Ad imageAd image

Rata de infectare COVID-19 la copii are o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei în România, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o analiză a evoluției epidemiei în țara noastră, publicată miercuri. Aceasta nu face, însă, referire la modul în care a evoluat testarea pentru COVID-19 în rândul copiilor, testare care, din 8 februarie, este esențială pentru buna desfășurare a școlii față în față.

Documentul arată că impactul direct asupra sistemului sanitar datorat creșterii numărului de cazuri la copii și tineri este redus, dar, în privința impactului indirect, notează că 97% dintre copiii infectați sunt izolați la domiciliu și pot transmite boala adulților care, în funcție de vârstă și comorbidități, pot ajunge în spitale.

Potrivit raportului, în perioada 8-21 februarie, adică de la deschiderea școlilor, ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârstă 0-19 de ani și în grupa de vârstă 20-39 de ani. În grupele de vârsta de peste 40 de ani s-au înregistrat scăderi ale ratei de incidență.

Conform graficelor publicate de INSP, cea mai accelerată creștere este la copiii de 5-9 ani, adică preșcolari și din clasele primare, care merg la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea. Incidența la această categorie s-a dublat în două săptămâni.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu